logo

PPRM: Politica bugetar-fiscală pentru anul 2014 are caracter electoral


https://www.ipn.md/index.php/ro/pprm-politica-bugetar-fiscala-pentru-anul-2014-are-caracter-electoral-7965_1009841.html

Partidul Popular din Republica Moldova (PPRM) susţine că proiectul politicii fiscale pentru anul 2014 prezintă pericol pentru securitatea financiară a statului. În viziunea PPRM, proiectul poartă caracter vădit electoral, la fel ca şi proiectul bugetului, iar adoptarea acestora se face întârziat, cu depăşirea termenelor stabilite de lege.

Copreşedintele coordonator al PPRM, Alexandru Oleinic, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că proiectele de politică fiscală şi bugetul de stat nu vor asigura relansarea economiei Republicii Moldova, în baza unui nou model economic de dezvoltare, deoarece nu conţin măsuri de atragere a remitenţelor în circuitul economic. Totodată, nu sunt stipulate mecanisme de susţinere a micilor producători şi modalităţi de stimulare a exportului de mărfuri autohtone.

Alexandru Oleinic spune că, în loc să vină cu soluţii pentru eliminarea constrângerilor din mediul de afaceri, proiectul politicii fiscale impune înăsprirea disciplinei fiscale în domeniul administrării vamale, fapt care nu va contribui la sporirea fluxului de investiţii în Republica Moldova. În condiţiile în care Moldova are nevoie de un nou model de dezvoltare, bazat pe investiţii, tehnologii noi şi exporturi, este necesar un nou concept de politici fiscale previzibile, care să fie aprobate pentru o perioadă de 3-5 ani.

PPRM pledează pentru stabilirea unui impozit unic de 10% pentru persoanele fizice şi juridice şi stabilirea cotei zero la impozitul pe venitul reinvestit în capitalul social. Pentru susţinerea agricultorilor, PPRM propune introducerea impozitului unic în agricultură de 1,8 lei pentru hectar. Pentru susţinerea producătorilor autohtoni şi a exporturilor, este propusă taxa zero la importul de utilaje şi tehnologii avansate.

În plus, PPRM mai propune ca cetăţenii care au venituri mai mici decât valoarea minimului de existenţă să fie scutiţi de orice taxe şi impozite, iar întreprinderile micro şi cele ţărăneşti care vor crea cel puţin 5 locuri de muncă să fie scutite de plata impozitului pe venit pe o perioadă de 3 ani.

Pentru scoaterea plăţilor salariale din zona tenebră, PPRM propune includerea în politica fiscală a unor măsuri care să asigure trecerea la plata salariilor pe cardurile bancare. Pentru raţionalizarea cheltuielilor de la bugetul de stat, să fie implementat registrul electronic al plătitorilor şi beneficiarilor de asistenţă socială garantată de stat,  prin intermediul registrului electronic al beneficiarilor de ajutor de şomaj şi ajutor social. În acelaşi context, PPRM recomandă trecerea definitivă la E-guvernare.