logo

PPPDA reclamă deficienţe de autorizare la înregistrarea prealabilă a votanţilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/pppda-reclama-deficiente-de-autorizare-la-inregistrarea-prealabila-a-votantilor-7965_1029739.html

Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA) face apel către Comisia Electorală Centrală să întreprindă, în regim de urgenţă, paşi concreţi pentru redresarea situaţiei privind înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova care la 30 octombrie se vor afla în afara hotarelor ţării. Apelul vine în contextul în care membrii partidului susţin că zeci de concetăţeni din alte ţări au anunţat că se confruntă cu mari dificultăţi în procesul de înregistrare prealabilă, transmite IPN.

Partidul solicită Comisiei Electorale Centrale să prelungească termenul limită de înregistrare prealabilă pentru alegătorii aflaţi în afara ţării, iar în funcţie de rezultate să suplimenteze numărul secţiilor de votare în străinătate. De asemenea, să instaleze un contor accesibil publicului larg, care ar indica online numărul alegătorilor înregistraţi, dar fără ca aceştia să acceseze o altă filă a adresei, precum este „Statistica”.

Potrivit PPPDA, conaţionalii reclamă deficienţe de autorizare. Pentru o înregistrare reuşită este nevoie de zeci de accesări. Sistemul de verificare în RSA nu permite verificarea de la un singur calculator a mai multor persoane şi aceata în condiţiile în care nu toţi cetăţenii aflaţi în străinătate au acces liber şi nelimitat la calculatoare personale, cu conectare la internet.

 

Comisia Electorală Centrală a reemis şi ea un comunicat de presă în care informează că 3570 cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate s-au înregistrat prealabil online în vederea participării la alegerile prezidenţiale

CEC menţionează că cetăţenii cu drept de vot care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va purta un caracter temporar şi va fi valabilă doar pentru alegerile prezidenţiale din anul curent. În conformitate cu prevederile cadrului normativ electoral, informaţia privind numărul de cetăţeni înregistraţi în prealabil în străinătate urmează a fi transmisă Guvernului, pentru luarea deciziei asupra necesităţii deschiderii secţiilor de votare suplimentare în afara misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Totodată, la organizarea acestor secţii de votare, se va ţine cont şi de numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent.

CEC atenţionează că perioada de înregistrare prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate se încheie cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor prezidenţiale, dat fiind faptul că, potrivit Codului electoral, secţiile de votare se constituie cu cel puţin 35 de zile înainte de ziua votării. Ultima zi de înregistrare a fost 19 septembrie.