logo

PPPDA cere referendum de anulare a legii care a modificat sistemul electoral


https://www.ipn.md/index.php/ro/pppda-cere-referendum-de-anulare-a-legii-care-a-modificat-7965_1037344.html

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr cere Parlamentului să stabilească, în decurs de 15 zile, data unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului Electoral, adoptată la 20 iulie 2017, transmite IPN.

Formațiunea sugerează aplicarea art. 2 din Constituția Republicii Moldova, care prevede că suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, care o poate exercita în mod direct, precum și a art. 75, care stipulează că cele mai importante probleme ale societății și ale statului sunt supuse referendumului.

În declarația PPPDA se menționează că modificarea sistemului electoral este un derapaj antidemocratic și antieuropean, care afectează grav sistemul parlamentar pluripartit. Astfel, a fost încălcat principiul de bază al procesului electoral – reprezentativitatea, întrucât jumătate dintre deputații viitorului Parlament pot fi aleși de o simplă minoritate. Sute de mii de cetățeni riscă să rămână fără reprezentare în cadrul organului suprem legislativ, chiar dacă vor participa la alegeri.

Printre alte riscuri și pericole enumerate de către Platforma Demnitate și Adevăr, ca rezultat a modificării sistemului electoral, în special în ceea ce ține de circumscripțiile uninominale sunt: manipularea și influențarea rezultatului votului în favoarea propriilor candidați de către anumite cercuri de afaceri și grupuri locale de interese, utilizarea resurselor administrative ale puterii actuale la nivel local pentru a avantaja candidații guvernării. De asemenea este semnalat pericolul  coruperii alegătorilor, precum și a deputaților aleși în calitate de candidați independenți, dar și șantajul candidaților partidelor de opoziție de către structurile coercitive aservite, în vederea descurajării participării lor la alegeri.

PPPDA subliniază că în perioada procedurii de adoptare a modificării sistemului electoral, cei care nu susțin aceste schimbări au fost practic lipsiți de dreptul de a-și  expune poziția pe acest subiect în cadrul emisiunilor difuzate de Compania Publică „Teleradio-Moldova”.