logo

PPEM acuză guvernarea că vrea să denatureze votul alegătorilor. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/ppem-acuza-guvernarea-ca-vrea-sa-denatureze-votul-alegatorilor-alegeri-7965_1020504.html

Membrii Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă” acuză guvernarea că vrea să denatureze votul alegătorilor prin impunerea unui cadru juridic special municipiului Chişinău şi Bălţi, prin care să limiteze competenţele primarilor aleşi. Şi aceasta pentru că partidele de la guvernare nu au nicio şansă să ocupe funcţii de conducere în cele două municipii, susţin reprezentanţii blocului electoral.

Candidatul PPEM la funcţia de primar al capitalei, Oazu Nantoi, citat de IPN, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că guvernarea minoritară a creat, la începutul lunii martie, două comisii pentru elaborarea proiectelor de legi privind statul juridic special al municipiilor Chişinău şi Bălţi. Ulterior, termenul de activitate a acestor comisii a fost prelungit până la 30 iunie, exact după un eventual tur doi de alegeri. „Considerăm că este o practică absolut nedemocratică şi municipiul Chişinău riscă să devină ostaticul comportamentului absolut nedemocratic din partea guvernării”, a spus Oazu Nantoi.

Parlamentarul Eugen Carpov a menţionat că este evident interesul celor de la guvernare să adopte o lege confortabilă pentru rezultatul pe care îl vor obţine. În calitate de deputaţi neafiliaţi, Eugen Carpov şi Iurie Leancă, vin cu o iniţiativă legislativă care ar urma să sporească autoritatea primarului general al municipiului Chişinău. Proiectul va fi prezentat pe parcursul săptămânii curente şi mai apoi va fi publicat pentru dezbateri publice. Se propune ca primarul să fie din oficiu membru al Guvernului. De asemenea, se consolidează capacitatea edilului de a administra problemele din oraş: colectarea taxelor şi a impozitelor, stabilirea amenzilor, controlul asupra construcţiilor neautorizate etc.

Proiectul ar urma să intre în vigoare din 2019, după următoarele alegeri locale, astfel ca pregătirea pentru scrutin să aibă loc în baza unor reguli bine stabilite.