logo

Posibile influenţe asupra Moldovei ale deciziilor Summitului NATO


https://www.ipn.md/index.php/ro/posibile-influente-asupra-moldovei-ale-deciziilor-summitului-nato-7978_1015072.html

Deciziile pe care le poate lua NATO la summitul din 4-5 septembrie ar putea da cheia începerii reformării sistemului militar al Republicii Moldova. Moldova poate lansa noi parteneriate de colaborare cu NATO, statutul de ţară neutră nu vine în contradicţie cu această cooperare. Despre aceasta au discutat participanţii la clubul de presă cu tema: „Summit-ul NATO de la Wales: aşteptări şi exigenţe”, transmite IPN.

Mihai Carp, vicedirectorul Secţiunii Managementul Crizelor din Divizia Operaţiuni a NATO, a spus că este un summit istoric şi se desfăşoară într-o perioadă critică. „Cred că nimeni nu ar fi crezut acum un an ce întorsătură va avea loc în Ucraina”, a remarcat oficialul.

Întrebat dacă, ipotetic vorbind, NATO ar fi de acord să accepte Republica Moldova în componenţa sa în situaţia actuală, Mihai Carp a spus că, dacă ţara şi-ar schimba poziţia şi ar depune o cerere de aderare la NATO, aceasta ar fi meticulos analizată de către statele membre, ar fi luat în calcul interesul colectiv, dar şi posibilităţile Republicii Moldova. În acelaşi timp, Mihai Carp a subliniat că parteneriatul NATO-Moldova este pe deplin compatibil cu statutul de neutralitate al ţării, dar şi cu aspiraţiile europene ale acesteia, şi cu bunele relaţii cu partenerul strategic Rusia.

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Valeriu Chiveri, a specificat că relaţiile dintre Moldova şi NATO s-au intensificat în ultima perioadă. În acest an, pentru prima dată Moldova participă la o misiune de menţinere a păcii sub egida NATO.

Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, a spus că se aşteaptă ca, după Summitul NATO, să fie luate decizii care să lanseze în Moldova reformarea armatei, care, potrivit expertului, acum este un mare centru de instruire şi un depozit pentru armament de provenienţă sovietică. Viorel Cibotaru insistă pe necesitatea ca Moldova să colaboreze intens cu NATO, întrucât statutul de neutralitate al ţării este compromis de Rusia, care îşi păstrează armata în raioanele de est ale Moldovei.

Expertul consideră că autorităţile trebuie să depună eforturi pentru a combate propaganda anti-NATO desfăşurată în Moldova şi să găsească resurse pentru a asigura armata cu tehnică militară necesară, dar şi cu arme de război cu care să poată riposta în caz de agresiune.

Analistul politic Vasile Croitor a menţionat că există exemple de ţări care au în Constituţie principiul de neutralitate, dar cooperează insistent cu NATO. Expertul a remarcat că asocierea cu Uniunea Europeană înseamnă şi alinierea la politica de apărare a UE, care nu va fi diferită de cea a NATO. Vasile Croitor a menţionat că Moldova se află între NATO şi Rusia, iar deciziile de la acest summit vor influenţa ţara.

Summitul NATO are loc la Celtic Manor în Ţara Galilor. La summit participă demnitari de stat de cel mai înalt nivel, reprezentând cele 28 de ţări membre, precum şi partenerii NATO interesaţi de securitatea comună. Moldova este reprezentată de către ministrul apărării, Valeriu Troenco.