logo

Portretul clasei politice din Moldova în ajun de alegeri, sfârşit de campanie IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/portretul-clasei-politice-din-moldova-in-ajun-de-alegeri-sfarsit-7978_1014968.html

La 30 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. O parte din partidele politice deja au început, oficial sau neoficial, activităţile electorale, altele încă nu. Agenţia IPN şi-a propus să fixeze „portretele” formaţiunilor politice, înregistrate în percepţia societăţii, până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Credem că este un exerciţiu util pentru electoratul din Moldova care va obţine informaţie concentrată suplimentară de care va putea ţine cont în ziua alegerilor, dar şi pentru înseşi partide care vor obţine indicii în plus pentru corectarea imaginii. S-ar putea ca acest tablou să prindă bine şi pentru o mai bună înţelegere între ceea ce vrea să fie şi ceea ce este în realitate un partid sau altul din Republica Moldova. În acest scop, mai mulţi experţi au fost solicitaţi să se exprime vizavi de şansele partidelor de a ajunge în viitorul legislativ, cum şi-au îndeplinit promisiunile făcute la fostele alegeri, eventualele coaliţii, subiecte, tactici şi strategii pe care acestea le vor utiliza pentru a se impune mai mult în faţa electoratului.

În cadrul campaniei desfăşurate timp de 3 săptămâni au fost publicate 17 materiale despre 17 partide, parlamentare şi extra-parlamentare, care se plasează ca fiind mai active în viaţa politică din ţară. Totodată, au fost analizate şi portretele unor partide înregistrate recent sau neînregistrate, dar care, în ultima perioadă, au trezit interesul opiniei publice. În Moldova sunt înregistrate 39 de partide politice. Un partid a depus actele de înregistrare recent.

Dacă e să facem o retrospectivă a tuturor celor 17 materiale, atunci, conform opiniilor experţilor abordaţi, viitorul Parlament va avea aceeaşi componenţă ca cea din 2010, adică vor accede în legislativ după alegerile din 30 noiembrie – Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal.

Experţii nu întrevăd crearea unor blocuri înainte de alegeri, inclusiv pentru că pragul electoral este prea înalt în acest caz, iar cele mai multe partide au puţine şanse să acumuleze destule voturi pentru a trece pragul în mod individual. În acelaşi timp, o parte dintre experţii, consideră că dacă partidele care formează actuala coaliţie de guvernământ, plus Partidul Liberal, ar crea un bloc electoral, atunci ar reuşi să acumuleze mai multe mandate decât deţin acum în Parlament şi chiar ar putea să-şi asigure o majoritate lărgită ce permite şi modificarea Constituţiei.

De asemenea, experţii nu cred că numărul votanţilor Partidului Comuniştilor s-a redus prea mult, chiar dacă formaţiunea a fost părăsită între timp de unii membri, iar acum se confruntă şi cu un conflict intern. Totodată, experţii au nominalizat şi unele formaţiuni sau proiecte care se pare că au ca scop doar destabilizarea situaţiei din ţară fiind cel mai probabil alimentate din exterior.

Marea majoritate a celor 22 partide, rămase neanalizate în cadrul campaniei, au fost calificate ca inactive şi de către pagina electronică specializată www.e-democracy.md. Din acelaşi considerent majoritatea experţilor abordaţi nu au avut ce spune despre formaţiunile date, remarcând doar că, practic, este imposibil ca vreo una dintre acestea să producă surprize la alegerile din noiembrie, chiar dacă printre ele sunt partide cu istorie.

Autorul campaniei şi-a propus să abordeze mai mulţi experţi pentru a evita opiniile părtinitoare sau unilaterale. O parte din materiale conţin mai puţine opinii din simplul motiv că unii experţi nu au avut ce spune despre partidele examinate. După publicarea materialelor, au avut o reacţie supărată doar două partide, iar unul - bolnăvicioasă, acuzând experţii care s-au dat cu părerea şi Agenţia IPN că ar face partizanat politic. La rândul său, IPN a reacţionat prin republicarea pe pagina sa a materialului acuzator, însoţit de un comunicat propriu cu titlul comun „Recidiva Vitalia Pavlicenco”.

IPN mulţumeşte şi pe această cale pentru participarea la acest exerciţiu democratic experţilor Olga Nicolenco, politolog, expert în strategii electorale; Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM; Nicolae Negru, analist politic; Ion Tăbârţă, vicedirector al Institutului de Consultanţă şi Analiză Politică „Politicon”; Denis Cenuşa, expert în politologie.  
---

În cadrul acestei campanii IPN a publicat materiale despre aprecierile date de către experţi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Partidului Liberal Reformator, Partidul ui Renaştere, Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Partidului Acţiunea Democratică, Partidului Naţional Liberal , Mişcării Populare „Antimafie”., Partidului Popular din Republica Moldova, Partidului Verde Ecologist , Partidului Regiunilor din Moldova , Partidului Democraţia Acasă , Partidului Forţa Poporului , Partidul Comunist Reformator şi Partidul lui Renato Usatîi

Mariana Galben, IPN