logo

Portalurile de știri care publică falsuri trebuie denunțate, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/portalurile-de-stiri-care-publica-falsuri-trebuie-denuntate-expert-7967_1077559.html

Consumatorii de știri din mediul online nu trebuie să acceseze portalurile de știri care nu fac jurnalism corect și echidistant. Dacă totuși ajung pe elSe, în momentul în care descoperă falsuri, e bine să le denunțe. Cu această recomandare vin experții Asociației Presei Independente, care au prezentat un nou raport de monitorizare a 12 portaluri online. Monitorizarea a scos în evidență încălcări grave ale normelor democratice, pe lângă cele deontologice ale meseriei de jurnalist.

Într-o conferință de presă la IPN, Aneta Gonța, expertă API, a declarat că un mecanism de a denunța un fals îl propune Asociația Presei Independente. Este vorba despre campania „Stop fals!”. Potrivit expertei, pe lângă semnalarea cazurilor, este important ca falsurile care apar pe unele portaluri să nu fie distribuite.

Experta a mai spus că este foarte importantă educația media, care trebuie să înceapă de acasă, de la vârste fragede. De asemenea, trebuie dezvoltată gândirea critică.

Raportul de monitorizare a presei online în perioada și campania electorală pentru alegerile prezidențiale este realizat de Asociația Presei Independente în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte.

Secretara Coaliției, Elena Prohnițchi, a declarat că al șaselea raport de monitorizare denotă un val de informații false, mesaje denigratoare, pline de ură, care incită la violență. Și indiferent cine este obiectul acestor mesaje, afectează, inclusiv copiii, care trăiesc în aceeași societate. Consumatorii de media online, de multe ori, vrând-nevrând, accesează aceste mesaje care nu doar deranjează, dar creează o tensiune în societate, cu consecințe. Or, există viață și după alegeri, iar societatea trebuie să fie unită pentru a soluționa problemele ca pandemia, criza economică, criza socială, probleme pe care alegerile nu le amână.