logo

Populația Moldovei este într-o continuă scădere: anual emigrează 150 de mii de oameni


https://www.ipn.md/index.php/ro/populatia-moldovei-este-intr-o-continua-scadere-anual-emigreaza-7967_1086365.html

Republica Moldova trece prin importante procese demografice: populația este în continuă scădere, constituind 2,6 milioane de oameni. Fiecare a cincea persoană are peste 60 de ani. Într-un an, din țară emigrează circa 150 de mii de oameni, majoritatea tineri. Așa arată datele studiului demografic Generații și Gen, dat astăzi publicității, transmite IPN.

Mai mult de jumătate din populație consideră că numărul ideal de copii în familie este de cel puțin trei. În propria familie, intenționează să aibă mai mult de doi copii. În mediul rural, deschiderea pentru mai mulți copii este mai mare în comparație cu mediul urban. Cei mai mulți bărbați și cele mai multe femei care intenționează să aibă copii în următorii trei ani sunt din zona de centru și sud a țării, iar cei mai puțini sunt din municipiul Chișinău. O treime din populația de vârstă reproductivă afirmă că își doresc un copil în următorii trei ani. 11% din respondenți au spus că au probleme de concepere.

Premierul Natalia Gavrilița, care a intervenit cu un mesaj video, a remarcat că Republica Moldova, la fel ca și alte țări din regiune, se confruntă cu reducerea natalității, îmbătrânirea populației, scăderea speranței de viață și cu emigrarea. Guvernul își propune să creeze condiții ca femeile și bărbații să-și poată realiza deopotrivă aspirațiile profesionale și cele familiale. De asemenea, își propune să creeze condiții pentru ca diaspora să revină acasă și să contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării. Guvernul și Parlamentul își unesc eforturile pentru a elabora o viziune comună, care se va reflecta într-o abordare strategică.

Studiul este realizat în cadrul Programului de reziliență demografică implementat de UNFPA, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Giulia Vallese, directoare interimară UNFPA pentru Europa de Est și Asia, precizează că este cel mai mare studiu demografic desfășurat în Republica Moldova și oferă date necesare pentru a aborda corect schimbările demografice.

Subliniind potențialul enorm al studiului în ceea ce privește înțelegerea factorilor legați de demografie, Nigina Abaszada, reprezentant UNFPA în Moldova, a precizat că aceleași familii vor fi vizitate încă de două ori – la fiecare trei ani. Deja rezultatele studiului sunt folosite în formularea diverselor documente de politici, cum ar fi echilibrarea volumului de lucru sau implicarea taților.

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a remarcat că Moldova trebuie să ofere familiilor alegerea de a avea câți copii doresc. Statul trebuie să ajute familiile, nu doar financiar, dar și cu servicii. E nevoie de dezvoltarea creșelor. Angajatorii trebuie încurajați să creeze locuri de joacă a copiilor lângă locul de muncă, pentru ca părinții să-și poată lăsa copii mici la locul de muncă.

În cadrul studiului, peste 10 mii de respondenți din 153 de localități din Republica Moldova au răspuns la întrebările operatorilor despre viața lor. Sondajul a colectat informații despre viața de familie, egalitatea de gen, relațiile dintre parteneri, numărul dorit de copii, planificarea familială, dialogul intergenerațional, echilibrul dintre muncă și familie, intenția de a emigra, bunăstarea economică și socială și alte aspecte importante din viața oamenilor.