logo

PONA solicită investigarea modului în care se utilizează ketamina la sterilizarea câinilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/pona-solicita-investigarea-modului-in-care-se-utilizeaza-ketamina-7965_1079778.html

Partidul pentru Oameni Natură şi Animale solicită Direcţiei antidrog a Inspectoratului Naţional de Investigaţii să verifice felul în care au fost şi sunt utilizate produsele cu ketamină la Centrul de sterilizare din cadrul întreprinderii municipale „Autosalubritate”, pentru a stabili dacă nu există un potenţial canal de trafic de droguri. „Solicităm acestei Direcţii antidrog să pună în discuţie de ce în Republica Moldova pentru sterilizarea animalelor sunt folosite substanţe psihotrope care pot fi utilizate şi de către om”, a declarat președintele partidului, Ion Dron, la o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui, societatea civilă, de doi ani, face tentative să obţină registrele de evidenţă, să verifice câte animale au fost sterilizate şi cât medicament s-a consumat. „Pentru a intra în posesia registrelor de folosire a cantităţii de ketamină, societatea civilă a depus, în februarie 2020, la Procuratura Ciocana, un demers prin care am solicitat să fie verificată activitatea întreprinderii, dacă nu sunt elemente de infracţiune cu privire la cruzimea faţă de animalelor, în intenţia că vom putea intra în posesia registrelor de evidenţă a animalelor, de cheltuieli şi a substanţelor psihotrope folosite pentru sterilizare. A trecut un an, Procuratura nu a venit cu un răspuns”, a remarcat Ion Dron.

Președintele PONA afirmă că sunt două grupuri de interese care nu-și doresc rezolvarea problemei animalelor fără stăpân. E vorba de crescătorii de câini de rasă şi angajaţii de la necropola municipală, care se împotrivesc punerii în aplicare a deciziei CMC, din septembrie 2019, care prevede crearea registrelor de evidenţă a animalelor de companie și a celor fără stăpân. „Primarul nu face nimic pentru că e consiliat din spate de grupuri care nu doresc evidenţa asupra banului public. Prin această decizie, a fost creată în cadrul Direcţiei locative (DGLCA) Secţia pentru protecţia animalelor, care are sarcina să gestioneze Registrul animalelor de companie şi Registrul animalelor fără stăpân. Azi primarul vrea să ia această Secţie din cadrul Direcţiei locative şi să o duca în subordinea „Autosalubritate”, atenţionează Ion Dron.

Dron dezaprobă și modul în care primarul Ion Ceban a tratat întreaga comunitate pentru protecţia animalelor după ce recent un copil, în sectorul Ciocana, a fost atacat de un câine. Cuvintele primarului – „ăştia care fluieră împrejurul primăriei şi se ceartă între ei, iar unii, după cum am aflat, mai fac şi bani buni din asta datorită granturilor” – sunt insultătoare, spune Ion Dron. Potrivit lui, primarul „încercă să pună lipsa lui de responsabilitate, de capacitate de organizare în acest domeniu, în cârcă celor din comunitatea pentru protecția animalelor, care fac mult mai mult decât primăria pentru a rezolva problema”.

Președintele Asociației obștești pentru Protecția Animalelor fără Adăpost ALGA Valentina Dudnic, membră PONA, a menţionat, în aceeași conferință de presă, că un program de sterilizare eficient presupune cel puţin şase medici, o sală de operaţie cu 4-5 mese şi o încăpere pentru reabilitarea animalelor. Or, la Centrul de sterilizare nu sunt medici, în mare parte câinii sunt sterilizaţi de studenţi şi nu se duce o evidenţă strictă a animalelor. „Acolo sunt mai mulţi directori decât câini şi nu are cine să lucreze”, a remarcat Valentina Dudnic.

PONA solicită Consiliului municipal Chiținău să ceară primarului elaborarea statutului Secţiei de protecţie animale, neelaborat de doi ani. Să o completeze cu încă şase unități de personal şi să o lase în continuare în gestiunea DGLCA. De asemenea, Partidul pentru Oameni Natură şi Animale îi cere primarului Ion Ceban să prezinte scuze publice pentru insultele aduse asociațiilor dedicate protecției animalelor.