logo

Poliţiştii de frontieră din Moldova se vor conduce de un nou cod deontologic


https://www.ipn.md/index.php/ro/politistii-de-frontiera-din-moldova-se-vor-conduce-de-un-7967_1014506.html

Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a lansat noul Cod deontologic al colaboratorilor săi. Potrivit şefului Misiunii EUBAM, Francesco Bastagli, care a participat la prezentarea codului, acesta reprezintă un pas important spre o abordare orientată spre cetăţeni şi o cultură de serviciu îmbunătăţită. Directorul Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, a menţiona că prin intermediul acestui cod se intenţionează sporirea gradului de conştientizare de către poliţişti şi public a necesităţii de a fi un serviciu integru, transmite IPN.

EUBAM a avut un rol consultativ pe tot parcursul implementării proiectului şi a încurajat comunicarea deschisă cu privire la noile standarde. Pentru a sprijini acest proiect în continuare, Misiunea a publicat o broşură privind noul Cod deontologic pentru tot personalul Poliţiei de Frontieră şi a contribuit la publicarea materialelor informaţionale destinate publicului larg. Au fost publicate 3500 de exemplare ale Codului deontologic care vor fi repartizate tuturor poliţiştilor de frontieră. Broşurile informative, publicate împreună cu acest cod vor fi repartizate călătorilor.

„Prin acest cod oferim instrumente suplimentare pentru angajaţii noştri, instituţia noastră şi comunitatea căreia îi servim. Vom putea să ne evaluăm comportamentul şi să ne apropiem mai mult de standardele UE de gestionare a frontierelor”, a menţionat şeful Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice.

„Este important ca acest cod să nu fie doar o broşură păstrată în buzunar. El reprezintă un set de valori şi practici care trebuie urmate în mod eficient şi aduse la cunoştinţa tuturor persoanelor implicate. Procedând astfel, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova asigură o mai bună cooperare cu publicul larg şi oferă servicii mai bune”, a declarat şeful Misiunii EUBAM, Francesco Bastagli.

Pe lângă cod şi broşuri, EUBAM a susţinut şi instalarea la toate punctele de frontieră ale Republicii Moldova panourilor informative cu numerele verzi şi roşii anticorupţie.

Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina a fost lansată în anul 2005, pentru a promova controlul de frontieră şi normele vamale, care corespund standardelor europene, şi pentru a servi nevoilor cetăţenilor şi a comerţului din Moldova şi Ucraina. Activităţile EUBAM contribuie la progresul economic şi consolidarea securităţii frontierelor.