Politicienii utilizează limbajul simplist pentru a câştiga voturi, opinie
https://www.ipn.md/index.php/ro/politicienii-utilizeaza-limbajul-simplist-pentru-a-castiga-voturi-opinie-7965_996379.html
Unii politicienii utilizează un limbaj mai simplist pentru că astfel oamenii îi consideră mai aproape de popor, iar mai aproape de popor pentru politicieni înseamnă mai multe voturi. Aceasta este opinia preşedintelui Partidului Naţional Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, şi a fost făcută în cadrul unor dezbateri publice la tema culturii politice, organizate de Agenţia de Presă Info-Prim Neo.
„Pe parcursul mai multor ani, s-a discutat în felul ăsta – da, domnule, uite, Vladimir Voronin este mai aproape de popor, poporul îl înţelege, pentru că vorbeşte pe înţelesul oamenilor. În felul ăsta lumea crede că el este exponentul lor, îl votează, dar lumea, sărmana, nu ştia de deturnarea banilor publici şi, de fapt, ce se întâmplă şi cum se fură statul. În sensul acesta a ajuns să se spună că şi Mihai Ghimpu, la o altă extremă a acestui tipaj, este înţeles de popor, pentru că vorbeşte mai simplu”, a declarat Vitalia Pavlicenco.
Vitalia Pavlicenco a menţionat că mai aproape de popor înseamnă în subconştientul politicienilor, care sunt farisei de fapt, mai multe voturi. „Politicienii şi partidele lor nu cultivă societatea, nu-şi cultivă membrii partidului său, ci se folosesc de nivelul lor de pregătire mai puţin evoluat şi în felul acesta exploatează pentru ca să se menţină la putere”, a notat Vitalia Pavlicenco.
Cât priveşte frazele mai pipărate cu tentă discriminatorie, rasistă, preşedintele PNL a menţionat că în acest caz ar trebui să reacţioneze şi presa care trebuie să devină mai acidă, mai activă în acest sens. În opinia Vitaliei Pavlicenco, presa ar trebui să contribuie la schimbarea lucrurilor, prin abordarea acestor fraze sau discursuri, dintr-un alt unghi. Potrivit ei, în prezent nu se pot produce schimbări pentru că multă presă promovează interesele partidelor care nu vor să cultive societatea.
Dezbaterile cu genericul: „Ce cred politicienii despre noi, societatea, atunci când aruncă unii în alţii cu ouă, replici tăioase şi cuvinte ofensatoare? Ce credem noi, societatea, despre acest tip de relaţii politice?” sunt parte a proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.