Alegerile anticipate niciodată nu ar trebui tratate ca o sperietoare, dar nu întotdeauna ele sunt oportune. Politicienii care sunt la guvernare şi cei din opoziţie împing ţara spre anticipate, iar din moment ce guvernarea îşi pierde autoritatea, formaţiunilor le va fi foarte greu să obţină o nouă legitimitate. În continuare mult va depinde de ceea cum politicienii vor negocia formarea noului guvern şi în ce măsură îşi vor păstra propria faţă. De această părere este conferenţiarul universitar, Angela Colaţchi, invitata emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, transmite IPN.
Angela Colaţchi a specificat că din momentul în care cineva zice că trebuie să se evite alegerile anticipate, deja este clar că se încearcă a se face unele poziţionări pentru anticipate.
Analistul politic Victor Gurău a menţionat că denunţarea acordului AIE 2, a dat startul crizei politice, iar Vlad Filat a făcut pasul care l-a costat demiterea. „Nu am auzit ca PLDM să renegocieze unele prevederi ale acordului. Am văzut un atac dur, virulent la adresa partenerilor de guvernare şi o ieşire cu denunţarea actului de guvernare, ceea ce e incompatibil cu un parteneriat de guvernare. Nu se negociază nimic, se consultă părţile, se liniştesc spiritele, se încearcă a se găsi puncte de tangenţă. S-a ajuns din nou la principii şi valori”, a specificat Victor Gurău.
Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, a subliniat că institutul alegerilor anticipate nu este similar cu cel al alegerilor parlamentare ordinare. Acesta are un scop specific: de a rezolva o situaţie din care politicienii nu găsesc soluţie „Un ciclu politic are patru ani, din care efectiv putem folosi doar 2 ani şi jumătate pentru a face ceva. Oricare guvernare ar trebui să minimalizeze numărul acestor cicluri politice. Acum nu sunt necesare anticipate, deoarece vom obţine în linii mari aceeaşi situaţie pe care am avut-o cu aceiaşi actori politici şi va anula, eventual, anumite acţiuni posibile”, a mai menţionat Sergiu Ostaf.
Potrivit directorului CReDO, există câteva scenarii posibile. Cel mai plauzibil este cel în care PL nu va vota pentru Guvernul Filat şi atunci voturile pot veni de la PLDM, PD, grupul lui Vadim Mişin şi alţi câţiva deputaţi, eventual, din grupul lui Igor Dodon sau din PCRM, cu preţul unor altor rupturi. „Nu este posibil scenariul PLDM-PCRM. E mai bun scenariul în care avem un alt premier votat de aceeaşi AIE şi ne ţinem de acelaşi program de guvernare. Partidele mici care nu au format fracţiuni în Parlament şi-ar putea uni eforturile pentru a concura pe acelaşi eşichier cu PCRM”, a mai spus Sergiu Ostaf.
Liderul PLDM Vlad Filat este candidatul desemnat de către preşedinte Nicolae Timofti pentru funcţia de prim-ministru.