logo

Poliția a verificat peste 50 de pretinse încălcări electorale


https://www.ipn.md/index.php/ro/politia-a-verificat-peste-50-de-pretinse-incalcari-electorale-7967_1047246.html

Oamenii legii au reacționat în prima jumătate a zile de duminică, 24 februarie, la peste 50 de sesizări privind pretinse încălcări electorale. Este vorba despre plasarea panourilor electorale în locuri neautorizate sau în nemijlocita apropiere de secțiile de votare. De asemenea, este vorba despre deteriorarea buletinului de vot, tentative de fotografiere a acestuia, iar de la o secție de vot din Ialoveni a fost sustrasă ștampila. Informațiile au fost prezentate de către șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Șeful INP a menționat că în cazul sustragerii ștampilei, persoana a fost identificată, iar ștampila a fost returnată. Calificativele juridice urmează să fie emise după stabilirea tuturor circumstanțelor. Oamenii legii au intervenit și în cazuri de deteriorare a panourilor electorale, precum și în cazuri de comportament agresiv în raport cu membrii biroului electoral sau între simpatizanți.

Marin Maxian a declarat că poliția a fost sesizată de către Comisia Electorală Centrală precum că li s-ar plăti bani cetățenilor care sunt aduși la secțiile de votare în mod organizat. „Nu constituie o încălcare crearea condițiilor ca alegătorul să ajungă la vot, dar constituie o încălcare remunerarea pentru votarea unui sau altui candidat. Vreau să vă informez că poliția a reacționat în toate cazurile care au fost sesizate sau ne-am autosesizat”, a spus șeful INP, menționând că sunt efectuate cercetări. Împreună cu Agenția Națională Transport Auto, de dimineață au fost documentate cel puțin zece cazuri de transportare a călătorilor în lipsa actelor care ar permite acest gen de activitate. Șoferii riscă amenzi de peste 25 de mii de lei.

Sursa mai menționează că pe parcursul zilei de azi au fost constatate mai multe cazuri în care concurenții electorali sau simpatizanții acestora au amplasat fie corturi, fie bannere, fie alte construcții temporare în preajma secțiilor de votare. Pentru a asigura o egalitate concurenților electorali, s-a decis ridicarea acestora în cazul în care sunt mai aproape de o sută de metri de la secție. Oamenii legii au mai documentat peste 20 de cazuri de distribuire a pliantelor electorale care nu corespund prevederilor electorale.