logo

Poftim? Care sistem de tichetare electronic? Sic!


https://www.ipn.md/index.php/ro/poftim-care-sistem-de-tichetare-electronic-sic-7978_1032614.html

Acum șase ani, Primăria Chișinău s-a grozăvit că, cel târziu în 2012, locuitorii capitalei nu vor mai trebui să cumpere bilete de la taxator, ci vor achita costul călătoriei cu un card electronic. Din 2012, când noul sistem de taxare trebuia deja să fie implementat, au trecut mai mult de patru ani, iar taxarea electronică în transportul public din capitală s-a transformat într-un mit urban. Autorii proiectului Sic! au realizat un articol la acest subiect, transmite IPN.




Potrivit autorilor, încă atunci, în decembrie 2010, viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, spunea că deja se lucrează la un studiu de fezabilitate privind noul sistem de taxare. Acest proiect nu este tocmai o inițiativă a Primăriei, ci mai degrabă o obligație cu care s-au pricopsit Primăria și Regia Transport Electric Chișinău odată cu semnarea contractului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banca a acordat un împrumut de 240 450 de euro și presupunea ca reformele să fie implementate în termen de un an și jumătate.

În ianuarie 2011, primarul Dorin Chirtoacă deja testa unul din autobuzele care urma să fie dotat cu respectivul sistem. Acesta planifica să testeze chiar și instalarea turnichetelor, deși deja era sigur că cetățenii nu vor fi mulțumiți de experiment. La începutul anului 2014, se anunța iarăși despre „un nou proiect” ce presupune achitarea călătoriei cu ajutorul unui „card paypass” prin intermediul terminalelor electronice instalate în troleibuze.

„Culmea este că, în raportul de activitate din acel an, Chirtoacă anunța că „implementarea reformelor pentru modernizarea principalelor regii continuă (instalarea sistemelor de monitorizare a activității, inclusiv GPS, taxare electronica, aprobarea contractelor de prestare a serviciilor publice etc.)”, se menționează în articolul Sic!

Potrivit autorilor, subiectul a fost iarăși scos de la naftalină în martie 2015, când se anunța că Dorin Chirtoacă a aprobat principiile generale de implementare a sistemului de taxare electronică. „Atenție, toate termenele-limită anunțate anterior au fost deja încălcate”, se spune în articol.

În iunie 2015, Direcția generală transport public și căi de comunicație a Consiliului municipal Chișinău anunța că proiectul „Implementarea sistemului de taxare electronică în municipiul Chișinău” se află în faza finală. În octombrie al aceluiași an, s-a aflat că reforma nici nu a început a fi implementată. Dorin Chirtoacă a declarat atunci că nu știe la ce etapă se află proiectul și că responsabilă este Direcția Transport Electric, care ar fi început un proces misterios numit „deparcări”. „Și de parcă situația nu ar fi fost suficient de ridicolă, în mai 2016, presa a aflat că studiul de fezabilitate așa și nu a fost aprobat de Consiliul municipal”, spun autorii.

Aceștia concluzionează că transportul public din Chișinău are cu siguranță și multe alte metehne, pe lângă eșecul de a instala sisteme de tichetare electronică. În timp ce capitala se sufocă tot mai tare și mai tare în ambuteiaje, există un sistem de transport public subdezvoltat și ineficient. Departe de a fi „ca în alte orașe din Europa”. Problema necesită o soluție complexă, sistemică. „Dar dacă edililor actuali le ia șase ani ca să promită și să nu facă nimic în privința unui fleac, în fond, cum este sistemul de tichetare electronică, le putem încredința rezolvarea unei probleme complexe?” spun autorii.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.