logo

Poetul Mihai Eminescu, comemorat la 134 de ani de la trecerea în neființă


https://www.ipn.md/index.php/ro/poetul-mihai-eminescu-comemorat-la-134-de-ani-de-7967_1097590.html

La 134 de ani de la trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu, oficiali şi oameni de artă l-au omagiat depunând flori la bustul acestuia de pe Aleea Clasicilor, transmite IPN.

Viceprimarul capitalei, Irina Gutnic, a declarat că opera marelui poet va rămâne veșnic în memoria noastră, în curriculumul implementat în instituțiile școlare. „Este de datoria noastră să cunoaștem și să intrăm în esența versurilor sale veșnice”, a spus Irina Gutnic.

„Poet geniu, poet național, poet nepereche, Luceafărul poeziei noastre. Sunt multe referințe care constituie cele mai elocvente dovezi existente drept respect, dar și tribut pentru Mihai Eminescu”, consideră Mariana Harjevschi, directoarea Bibliotecii Municipale B.P.Hasdeu. Ea a adăugat că viața scriitorului a fost legată strâns de folclor, poezie, lectură, dar și de viața cotidiana și conviețuirea între popoare.

Artistul poporului, actorul Vitalie Rusu, a povestit că a făcut cunoștință cu Mihai Eminescu „foarte straniu”, la 5 ani, când pentru prima dată în viață s-a urcat în podul casei, unde a găsit cărțile sale, dar încă nu cunoștea literele. „La care mama mi-a spus să le las acolo. Coperțile erau frumoase, și acum am două cărți din acelea la care țin foarte mult, dintre care „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă și versurile lui Mihai Eminescu, într-un format de buzunar.

Scriitoarea Maria Pilchin a remarcat: „comunitățile nu știu să-și salveze creatorii, însă, ulterior, știu să-și numească instituțiile culturale care să le poartă numele. Chiar și acest fapt bucură, pentru că astfel se trag lecții din greșelile trecutului”. Scriitoarea a adăugat că „Eminescu, cu toată paradigma lui romantică, a fost un ironic romantic”.

Persoanele prezente la depuneri de flori au recitat poezii și cântat cântece pe versurile lui Mihai Eminescu.