logo

PLR are puţine şanse să acceadă singur în viitorul legislativ, CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/plr-are-putine-sanse-sa-acceada-singur-in-viitorul-legislativ-campanie-ipn-7978_1014652.html

La 30 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. O parte din partidele politice deja au început, oficial sau neoficial, activităţile electorale, altele încă nu. Agenţia IPN şi-a propus să fixeze „portretele” formaţiunilor politice, înregistrate în percepţia societăţii, până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Credem că este un exerciţiu util pentru electoratul din Moldova care va obţine informaţie concentrată suplimentară de care va putea ţine cont în ziua alegerilor, dar şi pentru înseşi partide care vor obţine indicii în plus pentru corectarea imaginii. S-ar putea ca acest tablou să prindă bine şi pentru o mai bună înţelegere între ceea ce vrea să fie şi ceea ce este în realitate un partid sau altul din Republica Moldova. În acest scop, mai mulţi experţi au fost solicitaţi să se exprime vizavi de şansele partidelor de a ajunge în viitorul legislativ, cum şi-au îndeplinit promisiunile făcute la fostele alegeri, eventualele coaliţii, subiecte, tactici şi strategii pe care acestea le vor utiliza pentru a se impune mai mult în faţa electoratului. Formaţiunile politice sunt prezentate în ordinea dictată de numărul mandatelor deţinute în actualul legislativ şi scorul electoral obţinut în ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în anul 2010.
---

Partidul Liberal Reformator
ar trebui să aibă o imagine bună, fiind „salvatorul guvernării”, care a împiedicat organizarea alegerilor anticipate după criza politică din 2013. Cu toate acestea, formaţiunea nu are susţinători, se creează impresia că partidul nu a fost format până la capăt şi are un handicap la capitolul lideri. Or, societatea moldovenească votează mai mult liderii partidelor decât formaţiunile în sine. Reprezentanţii PLR ar avea şanse să ajungă în viitorul parlament doar în bloc cu altă formaţiune sau pe listele altor partide.

Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, spune că PLR ar trebui să aibă o imagine foarte pozitivă în ochii electoratului deoarece, rupându-se de la Partidul Liberal, a adus cele 7 voturi necesare pentru a crea un nou guvern. În campanie, spune expertul, formaţiunea ar trebui să vină cu un singur mesaj: „Am salvat guvernarea”. Dar problema este că PLR nu reuşeşete să atragă electoratul liberal. Este paradoxal, PLR are o imagine mai bună, dar nu are alegători, pe când PL, care are o imagine mai proastă, şi din cauza liderului Mihai Ghimpu, şi din cauza unor insuccese ale primarului Dorin Chirtoacă, are totuşi susţinătorii săi. Politologului îi este greu să creadă că PLR va aduna 6% voturi necesare pentru a trece pragul electoral. Acesta este de părere că PLR ar face foarte bine dacă ar crea un bloc cu PLDM. În primul rând, ar trece şi reprezentanţii PLR în Parlament şi, în plus, va mai aduce câteva voturi acestui bloc.

Politologul Olga Nicolenco spune că PLR, având o imagine ordinară, de unul singur, fără atragerea fostului premier Ion Sturza, aşa cum a anunţat anterior, are şanse minime de a accede în viitorul parlament. Punctele forte ale PLR le reprezintă tupeul şi ambiţia politică.

Ion Tăbârţă, vicedirector al Institutului de Consultanţă şi Analiză Politică „Politicon”, spune că PLR nu a reuşit să se impună în plan politic. În Moldova contează mult imaginea formaţiunii, iar acest partid nu a găsit un lider cu o imagine pronunţată. Expertul consideră că această căutare chiar le-a făcut un mare deserviciu. Ddacă liberal-reformatorii de la bun început nu anunţau pista lui Ion Sturza sau alte piste şi se axau pe cineva din interior, probabil era mai multă certitudine în privinţa acestui partid. PLR mai degrabă are imaginea unui partid care nu s-a constituit până la capăt. Ion Tăbârţă crede că nu putem exclude crearea unui bloc sau includerea membrilor PLR pe listele altei formaţiuni. PLR trebuie să-şi dea bine seama de potenţialul său real, este un partid simpatic, cu practici noi, dar trebuie să înţeleagă că nu va putea avea tocmai 7 deputaţi în următorul legislativ. Ion Tăbârţă consideră că, dacă liberal-reformatorii vor negocia moderat cu altă formaţiune, ar putea să aibă câţiva reprezentanţi în următorul legislativ. În acelaşi timp, dacă ar reuşi să-l atragă pe Ion Sturza în rândurile sale, ar avea unele şanse, însă şi el este mai mult cunoscut de către elitele din ţară şi mai puţin în mediul rural.

Expertul în politologie Denis Cenuşa afirmă că PLR are o imagine asemănătoare cu cea a PL, dar nucleul este format din oamenii care au plecat anterior din Partidul Liberal şi care sunt numiţi trădători, iar în societatea moldovenească aceasta este văzut ca un fenomen negativ. Expertul nu crede că PLR are şanse să treacă în Parlament decât în bloc cu altcineva, dar nu ştie cine ar dori să ia formaţiunea alături. Teoretic, spune Denis Cenuşa, ar putea unii membri ai PLR să participe pe listele altor formaţiuni, dar este o competiţie acerbă şi partidele au propriii reprezentanţi care pot candida pe liste la alegeri.

Analistul politic Nicolae Negru menţionează că PLR a jucat un rol decisiv în formarea Guvernului Leancă şi pentru evitarea alegerilor anticipate. Pentru aceasta trebuie apreciat, dar formaţiunea are o problemă cu liderii. Ion Hadârcă, preşedintele PLR, nu este o personalitate foarte cunoscută, deoarece a venit o altă generaţie care îl cunoaşte mai puţin. Stilul acestuia, mai flegmatic, intelectual, care nu dă din coate ca să iasă înainte, nu face bine partidului, iar cetăţenii în cea mai mare măsură votează mai mult pentru liderii partidelor. Potrivit lui Nicolae Negru, nici venirea lui Sturza în PLR, despre care se vorbea anterior, nu este o garanţie că partidul ar obţine succese. Expertul mai spune că s-ar putea întâmpla ca PLR să ia o jumătate din fostul bazin electoral al PL, deoarece au trecut în PLR o serie de primari, iar aceştia au influenţă asupra electoratului din satele lor. Nicolae Negru crede că, în general, ar fi bine ca liberalii şi liberal-reformatorii să se împace şi să meargă în alegeri ca un bloc, dar sondajele nu-i sunt favorabile PLR-ului, iar Mihai Ghimpu este cuprins de sentimentul răzbunării şi o astfel de idee nu este realizabilă. Mai degrabă, liberal-reformatorii ar putea face un bloc cu PLDM, dacă liderii PLR ar fi mai realişti şi ar negocia.
---

În cadrul acestei campanii IPN a publicat materiale despre aprecierile date de către experţi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat din Moldova şi Partidului Liberal.

Mariana Galben, IPN