PLDM a acumulat mai multe sufragii pentru că a scos în evidenţă echipa, lider de opinie
https://www.ipn.md/index.php/ro/pldm-a-acumulat-mai-multe-sufragii-pentru-ca-a-scos-7965_977009.html
Succesul Partidului Liberal-Democrat (PLDM) în alegerile parlamentare din 29 iulie se datorează faptului că formaţiunea a ştiut să scoată în evidenţă echipa şi să convingă electoratul că va realiza promisiunile din campania electorală. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, transmite Info-Prim Neo.
„PLDM a ştiut să-şi promoveze oamenii, să-i scoată în evidenţă, să demonstreze că sunt tineri, deştepţi, că au capacităţi pentru a aduce schimbarea. Este meritul lui Vlad Filat că nu s-a temut să rămână în umbra acestor personalităţi. Filat a demonstrat că nu se teme de concurenţă şi asta i-a dat valoare”, subliniază Petru Bogatu.
PLDM este singura formaţiune care nu s-a identificat strict cu liderul său, spre deosebire de PL, care l-a promovat insistent pe Dorin Chirtoacă, AMN — pe Serafim Urecheanu, PD — pe Marian Lupu, sau PCRM — pe Vladimir Voronin.
Despre Alianţa Moldova Noastră, Petru Bogatu spune că a pierdut din electorat în favoarea celorlalte două formaţiuni liberale, PLDM şi PL, fiindcă reprezintă o forţă politică veche. „AMN a pierdut şi din cauza incertitudinii. Mulţi votanţi s-au speriat că AMN nu va trece pragul electoral şi, pentru a fi siguri în votul lor anticomunist, au optat ori pentru PLDM, ori pentru PL”, crede Petru Bogatu.
Un alt lider de opinie, Nicolae Negru, spune despre PL că este greu de presupus ce a stat la baza creşterii neesenţiale a numărului de voturi acumulate. Analistul presupune că această formaţiune, care are multe personalităţi marcante, nu a ştiut să le pună în valoare, Dorin Chirtoacă fiind unica locomotivă a partidului. Negru mai spune că mulţi politicieni din R. Moldova au amprenta nomenclaturii sovietice. Chiar şi liderii PPCD, care au vârsta de aur pentru politicieni, sunt grav marcaţi de nomenclatura de tip sovietic prin comportamentul arogant.
La scrutinul din 29 iulie PLDM a obţinut 16,57% din sufragii, în comparaţie cu 12,43% la alegerile din 5 aprilie, PL — 14,68% (13,13% la 5 aprilie), AMN — 7,35% (9,77%).