logo

Plătim mai puțin pentru roaming între Republica Moldova și UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/platim-mai-putin-pentru-roaming-intre-republica-moldova-si-7967_1101802.html

Tarifele la roaming între Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt mai mici. Un acord în acest sens a intrat, ieri, în vigoare un acord care a fost semnat anul trecut între operatorii naționali și mai mulți operatori europeni, transmite IPN cu referire la Ministerul afacerilor Externe și Integrării Europene.

Astfel, persoanele care călătoresc în oricare dintre cele 30 de țări din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, pot beneficia de tarife reduse semnificativ la serviciile de roaming în UE sau pot activa diverse opțiuni avantajoase, conform ofertelor lansate de operatorii din Republica Moldova.

Anterior, premierul Dorin Recean și-a exprimat aprecierea pentru eforturile conjugate depuse de oficialii europeni și autoritățile de la Chișinău, dar și pentru operatorii naționali și internaționali care au făcut posibilă această realizare. Șeful executivului a subliniat faptul că reducerea tarifelor la roaming este un semnal puternic privind integrarea Republicii Moldova în spațiul economic unic european.

La rândul său, și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a vorbit despre beneficiile pe care le are această nouă oportunitate pentru cetățenii Republicii Moldova. „Reducerea tarifelor la roaming va avea numeroase avantaje pentru cetățeni, pentru mediul de afaceri și pentru diaspora. Sper că acest lucru va aduce Republica Moldova mai aproape de piața unică europeană. Vom continua să susținem Moldova în procesul de digitalizare și de conectare cu valorile și spațiul european. În aceste timpuri incerte, este crucial să menținem securitatea, prosperitatea, pacea și unitatea”.

Limitele tarifelor vor fi reevaluate până în 2025, cu posibilitate de prelungire.

Conform unor date neoficiale, circa un milion de moldoveni se află peste hotare, în special în cele 30 de țări din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European.