logo

Platforma pentru Îmbătrânirea Activă: Serviciile sociale sunt insuficiente pentru vârstnici


https://www.ipn.md/index.php/ro/platforma-pentru-imbatranirea-activa-serviciile-sociale-sunt-insuficiente-pentru-7967_1086058.html

Serviciile sociale sunt insuficiente pentru persoanele vârstnice. Oferta actuală de servicii disponibilă la nivel local nu acoperă nevoile persoanelor în etate și nu reușește să răspundă eficient vulnerabilităților apărute pe fundalul pandemiei COVID-19. Constatarea se regăsește într-un raport privind serviciile sociale pentru persoanele vârstnice în raioanele Edineț, Strășeni și Ștefan Vodă, realizat de Platforma pentru Îmbătrânire Activă.

Într-o conferință de presă la IPN, Cristina Railean, secretara Platformei pentru Îmbătrânirea Activă, a relatat că serviciile sociale sunt dezvoltate neuniform. Dezvoltarea sistemică a serviciilor sociale stagnează. În unele situații, din cauza lipsei de resurse financiare, este limitată activitatea serviciului. Lipsește personalul calificat. Fluctuația cadrelor creează dificultăți în prestarea calitativă a serviciilor sociale și acest lucru se atestă în toate raioanele țării, nu doar în cele trei.

Domnica Petrovici, președinta Asociației Obștești „Oameni pentru oameni”, din raionul Edineț, spune că în raion există o gamă largă de servicii sociale de care pot beneficia persoanele vârstnice, cum ar fi serviciul de asistență socială comunitară, cel de îngrijire la domiciliu, serviciul social suport monetar, serviciul social asistență personală și altele. Dar aceste servicii sociale reușesc să răspundă doar la o parte din necesitățile persoanelor vârstnice din raion. Persoanele în etate se adresează după serviciu, dar ajung pe liste de așteptate, întrucât capacitățile sunt limitate.

Președinta Asociației „Oameni pentru oameni” spune că este necesar ca cetățeanul să fie asigurat de stat cu un minim garantat de servicii sociale gratuit, conform Constituției. Or astăzi, se exemplu, o persoană de peste 80 de ani, țintuită la pat, chiar dacă întrunește criteriile din regulament pentru a beneficia de serviciul de asistent personal, nu o poate face dacă nu are stabilit gradul de dizabilitate. Costul unor astfel de servicii cu plată este foarte ridicat și familiile nu le pot acoperi. De serviciul de îngrijire la domiciliu în Edineț beneficiază 965 de persoane. Pe parcursul anului 2019, au fost prestate astfel de servicii contra-plată pentru 51 de persoane, iar în 2020 – pentru 71 de persoane. În 2021 costul serviciului a fost revizuit, de la 250 de lei la 595 de lei. În consecință, 30 de persoane vârstnice au fost nevoite să se dezică de acest serviciu.

O problemă menționată este că serviciile de reabilitare în centrele baleno-sanatoriale și-au suspendat activitatea în pandemie, fapt ce a generat creșterea numărului de persoane pe lista de așteptare. La finele anului trecut, erau 224 de persoane pe listă în raionul Edineț. Multe persoane nici nu solicită bilet, deoarece s-au adresat anterior și li s-a refuzat sau trebuiau să aștepte prea mult, în timp ce starea lor de sănătate se înrăutățește.

Apelul Platformei pentru Îmbătrânire Activă este ca agenda publică a autorităților să  fie centrată pe necesitățile omului.