logo

Platforma DA protestează la Consiliul Concurenței: „Jos prețurile nesimțite!”


https://www.ipn.md/index.php/ro/platforma-da-protesteaza-la-consiliul-concurentei-jos-preturile-nesimtite-8011_1082148.html

Membri și susținători ai Platformei DA au protestat astăzi, 7 iunie, în fața Consiliului Concurenței împotriva creșterii masive a prețurilor la carburanți în ultimele șase luni. Aceștia au venit cu pancarte, drapele ale Republicii Moldova și drapele cu însemnele Platformei DA și au scandat: „Jos prețurile nesimțite!”, „Haideți cu noi, vă fură și pe voi!”, „Demisia!”, transmite IPN.

Potrivit liderului Platformei DA, Andrei Năstase, la protest s-au alăturat oameni din toată țara. „În timp ce Consiliul Concurenței tace, noi cu dumneavoastră suntem obligați să plătim prețuri la pompă exagerate. Încă o lună în urmă, Platforma DA a cerut ducerea la bun sfârșit a unui raport (raportul de investigație cu privire la piața produselor petroliere, n.r.) care s-a dorit a fi ascuns de ochii lumii. Insistăm și astăzi pe publicarea acestor rapoarte, dar nu înainte să se producă niște sancțiuni. Cerem sancționarea celor care au făcut această înțelegere de cartel și ne-au obligat pe toți noi să plătim mai mult la pompă, iar asta înseamnă să plătim mai mult prețurile pentru alimente, pentru toate produsele de primă necesitate”, a declarat politicianul.

Vicepreședintelui Platformei DA, Alexandru Slusari, spune că autoritatea în domeniu, Consiliul Concurenței, trebuie să sancționeze cu 100 de milioane de lei șase companii petroliere. Platforma DA cere ca, în cel mult o săptămână, să fie amendate companiile petroliere vinovate de creșterea prețurilor și să fie publicat raportul de investigație cu privire la piața produselor petroliere, ANRE mai repede să aprobe metodologia și să plafoneze prețurile la pompă reieșind din cotațiile internaționale și demisia Consiliului Concurenței. Revendicările au fost înaintate către Consiliul Concurenței.

Potrivit lui Alexandru Slusari, Platforma DA, își ia angajamentul, după 11 iulie, să reformeze Consiliul Concurenței ca acesta să slujească cetățenilor, să-i atribuie Consiliului funcții care să-i permită, în caz că se atestă acordul de cartel, să suspende prețurile pe timpul anchetei. De asemenea, Platforma DA își ia angajamentul să creeze un departament special la Ministerul Economiei și Infrastructurii, care va monitoriza prețurile, va colabora cu Consiliul Concurenței și va interveni în caz de necesitate.

În opinia vicepreședintelui Platformei DA, Igor Munteanu, dacă Consiliul Concurenței ar funcționa bine, nu ar fi probleme nici cu prețurile la medicamente, nici cu dezvoltarea afacerilor în agricultură etc. În opinia sa, Consiliul nu are reacții și nu oprește la timp înțelegerile de cartel. De fiecare dată când se întâmplă creșterea prețurilor la carburanți, Consiliul Concurenței este înafara procesului, lucru care nu mai trebuie tolerat pentru că „acest lucru ruinează fundamentul economiei de piață”.

Spre finalul manifestației, protestatarii au lipit pancartele pe care le țineau în mâini pe peretele clădirii Consiliului Concurenței.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Concurenței, emis săptămâna trecută, Consiliul Concurenței investighează și constată practicile anticoncurențiale, în limitele competențelor sale. Consiliul Concurenței nu a declarat că nu ar avea atribuții legale în domeniul de referință, însă acestea nu au nic o legătură cu formarea prețurilor la produsele petroliere, ci doar de acțiunile sau inacțiunile contextuale ale întreprinderilor de pe piață, care în cazul, respectiv, nu pot fi evaluate separat. De asemenea, Consiliul precizează că publicarea raportului de investigație ar fi o încălcare gravă a legislației, care ar da posibilitatea companiilor vizate în investigație să atace în judecată și ar stopa adoptarea deciziei definitive. Consiliul Concurenței recomandă insistent evitarea politizării acțiunilor Consiliului Concurenței prin declarațiile sau comunicatele care abundă spațiul public, în special, în contextul alegerilor parlamentare anticipate.