logo

Planuri de mobilitate urbană ale Primăriei Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/planuri-de-mobilitate-urbana-ale-primariei-chisinau-7967_1076332.html

Pentru următorii 5-10 ani, se dorește diminuarea numărului de deplasări cu automobilul, așa încât 60% din călătoriile în raza municipiului Chișinău să fie făcute cu transportul public. Toate proiectele de mobilitate urbană elaborate de Primărie pe viitor vor fi în concordanță cu acest obiectiv, a anunțat viceprimarul Victor Chironda, în cadrul dezbaterilor „Mobilitatea urbană: intervențiile prioritare în politicile de transport din mun. Chișinău”, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.

Potrivit lui Victor Chironda, bugetul Chișinăului nu este atât de mare pentru a acoperi toate necesitățile de dezvoltare a infrastructurii și mobilității. O potențială sursă de venit ar fi parcările cu plată, cu crearea unui fond unde va fi direcționată taxa de parcare, amenda pentru parcare neregulamentară și taxa pentru evacuarea automobilului. Dar organizarea parcărilor cu plată va mai dura ceva timp. Se impun modificări așa ca municipalitatea să poată percepe taxa de parcare, să aplice amenzi pentru încălcarea regimului de parcare. Acum banii pentru amendă se duc în bugetul național și municipalitatea nu are nimic de câștigat din asta, a precizat viceprimarul.

O altă sursă de venit, spune Victor Chironda, ar veni din ajustarea tarifelor pentru transportul public, care acum e subvenționat. Viceprimarul s-a referit și la sistemul de taxare electronică, precizând că acesta se află la etapa studiului de fezabilitate „pentru fundamentarea formatului de parteneriat public privat”. După finalizarea acestei etape, se va purcede la identificarea operatoriului care va veni cu proiectul de implementare a sistemului.

Cristina Voroneanu, responsabilă de coordonare proiecte și cercetare la „Primăria Mea”, consideră că, în contextul proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, care urmează a fi implementare, consultarea publică este o oportunitate pentru autorități să se asigure că proiectele pe care le-au planificat sunt conforme, utile pentru cetățeni. În opinia sa, consultările trebuie făcute la toate proiectele, din momentul gândirii acestora. Ea mai spune că trebuie găsit un nou format de organizare a dezbaterilor publice, acestea să fie moderate, la o oră și loc accesibil, trebuie prevăzută opțiunea de a fi organizate online, într-un limbaj cât mai accesibil.