Planul de amenajare a municipiului Chişinău prevede crearea zonei turistice şi de business „Eco-Nistru”
https://www.ipn.md/index.php/ro/planul-de-amenajare-a-municipiului-chisinau-prevede-crearea-zonei-turistice-si-d-7967_963465.html
Planul de Amenajare a Teritoriului (PAT) al municipiului Chişinău prevede crearea unei zone turistice şi de business, numită „Eco-Nistru”. Proiectul ar putea fi realizat în partea de est a municipiului ce include comunele Tohatin, Vadul lui Vodă, Coloniţa, Ciorescu, Bubuieci şi Budeşti. Chestiunea a fost discutată, joi, 8 februarie, la Tohatin în cadrul dezbaterilor publice privind elaborarea PAT.
Arhitectul principal al Chişinăului, Nicon Zaporojan, a declarat pentru Info-Prim Neo că un alt proiect grandios pentru această zonă a Chişinăului este coridorul de transport Helsinki-Chişinău-Odesa, care va trece prin Budeşti. Potrivit lui Zaporojan, finanţarea acestor proiecte va fi în proporţie de 2% din bugetul local, 13% din bugetul de stat, restul banilor fiind atraşi din granturi europene.
Nicon Zaporojan spune că prin realizarea acestor proiecte, circuitul turistic în municipiul Chişinău va fi asigurat pe tot parcursul anului, inclusiv prin intermediul turismului rural.
Mihai Roşcovan, directorul Business Consulting Institute (BCI), unul din elaboratorii proiectului Planului Urbanistic General (PUG) al oraşului Chişinău, a declarat pentru Info-Prim Neo că în cadrul dezbaterilor, obiecţiile majore ale populaţiei au vizat lipsa, la moment, a unei delimitări clare a terenurilor în intravilanul satelor şi comunelor. Multe comune sunt revoltate de faptul că autorităţile municipale şi guvernamentale intervin în redistribuirea loturilor, fără să consulte autorităţile publice locale.
De asemenea, există problema întovărăşirilor agricole, create prin hotărâri de Guvern, terenurile cărora au fost folosite pentru construcţii de vile. În prezent, proprietarii acestor imobile nu au vize de reşedinţă şi nu plătesc impozite în bugetul local, deşi primăriile sunt obligate să asigure noile localităţi cu utilităţi comunale. Schimbările în intravilanul localităţilor se fac prin hotărâri de Guvern, însă autoritatea centrală nu asigură ulterior pe aceste terenuri executarea prevederilor legislative, spune Roşcovan.
Potrivit proiectului Planului de amenajare al municipiului Chişinău, până în 2025 în Chişinău vor fi realizate circa 160 de proiecte investiţionale privind dezvoltarea economică, socială şi a utilităţilor publice, starea mediului, dezvoltarea sectorului locativ.
Ultima dezbatere a PAT are loc vineri, 9 februarie în comuna Truşeni. Propunerile populaţiei vor fi examinate timp de 30 de zile pentru a se decide dacă pot fi incluse în proiect.
PAT este un plan al întregului municipiu, în care este inclus oraşul şi cele 17 comune cu 34 de localităţi. Documentul este conceput ca o strategie de amenajare până în 2025 şi va fi un document de reper pentru elaborarea planurilor urbanistice a localităţilor.
Proiectele PAT şi Planului urbanistic general (PUG) au fost elaborate de consorţiul INCP „Urbanproiect”, BCI şi IHS România în conformitate cu practica internaţională referitoare la managementul şi planificarea dezvoltării urbane.
Dezbaterile publice sunt organizate în perioada 17 ianuarie – 10 februarie cu scopul de a colecta opiniile, propunerile şi recomandările participanţilor pentru îmbunătăţirea proiectelor. După finalizarea audierilor publice, cele două documente urmează să fie aprobate de Consiliul Municipal Chişinău şi vor deveni documente oficiale de reglementare în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului.