logo

Planul comun RO-MD în caz de criză energetică va fi elaborat în următoarele șase luni


https://www.ipn.md/index.php/ro/planul-comun-ro-md-in-caz-de-criza-energetica-7966_1087795.html

Republica Moldova și România vor elabora, în următoarele șase luni, planul comun de acțiuni în caz de criză energetică. Documentul va institui un șir de acțiuni și măsuri necesare pentru asigurarea continuității în aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale. Printre acțiuni se numără asigurarea reciprocă cu combustibili alternativi în vederea producerii de energie termică destinată sistemelor de încălzire centralizată și de energie electrică și termică în cogenerare.

Elaborarea planului este prevăzută de Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității energetice, semnat vineri de către vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, și ministrul energiei al României, Virgil Daniel Popescu, transmite IPN.

Urmează să fi creat un Grup de Coordonare Transfrontalieră a Crizei, cu participarea autorităților de reglementare și a operatorilor sistemelor de transport și de sistem al gazelor naturale și al energiei electrice.

„Memorandumul semnat stabilește un cadru de dialog în care vom putea face schimb de informații și ne vom coordona acțiunile pentru asigurarea continuității aprovizionării cu energie electrică sau cu gaze naturale către consumatori, fără afectarea îndeplinirii obligațiilor asumate, în conformitate cu platformele și mecanismele de coordonare, implementate în cadrul Comunității Energetice și Uniunii Europene. În următoarele șase luni vom elabora Planul comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică”, a menționat Virgil Popescu.

Ministrul român a mai spus că România susține armonizarea legislației interne a Republicii Moldova cu legislația europeană în domeniul energiei. „Cred cu tărie că putem explora în viitor arii noi de cooperare între țările noastre în domeniul energiei. România a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova pentru a-și atinge ținta de a deveni membru al Uniunii Europene”, a încheiat Virgil Popescu.