logo

Plângere penală privind secțiile de votare din străinătate și din regiunea transnistreană


https://www.ipn.md/index.php/ro/plangere-penala-privind-sectiile-de-votare-din-strainatate-si-8011_1082710.html

Reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr anunță că au depus o plângere penală „împotriva celor care au luat o decizie ilegală privind secțiile de votare din diaspora și din regiunea secesionistă”. Totodată, aceștia anunță că joi, 1 iulie, vor organiza la Curtea de Apel un protest „împotriva corupției în justiție”, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, liderul formațiunii, Andrei Năstase, a amintit că pe 29 iunie Platforma DA a obținut în instanță o nouă victorie, Curtea Constituțională declarând că deschiderea secțiilor de votare pe un teritoriu necontrolat de autoritățile legale este neconstituțională, iar trecerea termenului de 35 de zile nu exonerează Comisia Electorală Centrală de obligația de a constitui secții de votare în diaspora. Potrivit lui, Curtea a emis o decizie prin care au fost clarificate două aspecte importante, valabile pentru actualele și viitoarele alegeri.

Și anume, că eventuala organizare a unor secții de votare de CEC pe un teritoriu care nu este controlat în mod efectiv de autoritățile Republicii Moldova este și ilegală, și neconstituțională. Totodată, termenul de 35 zile pentru organizarea secțiilor de votare a fost reglementat pentru a asigura predictibilitatea scrutinului și pentru ca alegătorii să-și organizeze din timp exercitarea dreptului electoral. „Nimic din această normă nu denotă că termenul de 35 de zile este unul de decădere, iar în cazul expirării lui, Comisia Electorală Centrală are discreția să refuze deschiderea secțiilor de votare în Diaspora. Trecerea peste limita temporală de 35 de zile nu exonerează CEC de obligația constituirii secțiilor de votare în conformitate cu legea, în vederea realizării reale a democrației, în beneficiul cetățenilor țării, de acasă și din diasporă”, susține Andrei Năstase.

Platforma DA cere în continuare statului Republica Moldova ca, prin instituțiile sale abilitate, CEC și Ministerul de Externe să deschidă un număr suficient de secții de votare în străinătate, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să stea în soare la cozi interminabile la secții de votare, de multe ori aflate la sute și mii de kilometri de ei.

Andrei Năstase a îndemnat, în același context, toți cetățenii Republicii Moldova să iasă masiv la vot și să se determine reciproc, cei de acasă pe oamenii dragi din diaspora și invers.

Deputatul Dinu Plîngău a subliniat că Platforma DA a luptat pentru fiecare secție de votare în parte. Organele de anchetă au fost anunțate privind ilegalitățile comise. Formațiunea va continua acțiunile pentru a determina respectarea legii și a dreptului constituțional de a-și exprima votul al tuturor cetățenilor Republicii Moldova.