logo

Plângere penală, după achitarea de către CSJ a grupului Zabolotnîi


https://www.ipn.md/index.php/ro/plangere-penala-dupa-achitarea-de-catre-csj-a-grupului-7967_1109275.html

Avocații „Grupului Zabolotnîi” vor depune o plângere penală după ce clienții lor au fost achitați de către Curtea Supremă de Justiție în cazul tentativei de omor al fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Potrivit apărătorilor, nicio persoană care a fabricat dosare penale, nicio persoană care a emis hotărâri ilegale, a dat sentințe ilegale sau a privat oameni de libertate nu a fost trasă la răspundere penală.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Eduard Rudenco a declarat că au trecut aproape două luni de când CSJ a emis verdictul final pe cazul tentativei de omor, toate persoanele condamnate anterior fiind achitate. „Au comis o infracțiune persoanele care reprezentau atunci statul. Unele dintre ele rămân și astăzi în funcții, cu părere de rău. Dar atunci când sunt comise astfel de greșeli, statul trebuie să-și asume responsabilitatea”, a spus avocatul.

Potrivit lui, apărarea va pregăti o plângere penală, pentru că, fără plângere penală, statutul nu reacționează. Aceasta va fi remisă la Procuratura Generală, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Ministerul Justiției.

„Suntem siguri că reforma justiției nu poate să fie una reală până când nu combatem cel mai mare flagel care este acum în justiția Republici Moldova – impunitatea. Nicio persoană care a fabricat dosare penale, nicio persoană care a emis hotărâri ilegale, a dat sentințe ilegale, a privat oameni de libertate nu a fost trasă la răspundere penală. Este cea mai gravă crimă care poate fi față de cetățeni. Noi îi angajăm pe ei să ne apere drepturile, dar ei le încalcă”, afirmă Eduard Rudenco.

Avocatul regretă lipsa de reacție din partea statului. „Avem o sentință deja prin care este confirmat că grupul Zabolotnîi, cu persoana care se află în fața dumneavoastră (Valerian Zabolotnîi), nu este vinovat, nu a comis nicio infracțiune. Pentru ce a stat el cinci ani în închisoare? Pentru ce a suferit el, pentru ce au suferit părinții, copiii lui? Cineva va răspunde pentru asta? Eu cred că va răspunde, dar nu știu când. În plângerea noastră penală se vor regăsi mai multe persoane”, a mai spus Eduard Rudenco,

Avocatul Vladimir Curmeli a amintit că această cauză penală a fost pornită pe 4 aprilie 2017, iar sentința definitivă a fost pronunțată de CSJ abia pe 3 octombrie 2024. Timp de șapte ani și jumătate au durat investigațiile pe dosar, perioadă în care persoane nevinovate au fost private de libertate. În tot acest timp, măsurile de arest se prelungeau fără prea multe cercetări, fiind evident influențe din afara sistemului. Potrivit apărătorului, și la CSJ examinarea a durat în jur de doi ani, calea către decizia definitivă fiind una extrem de grea.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.