logo

Plafonul venitului impozabil pentru care se dă scutire personală va crește


https://www.ipn.md/index.php/ro/plafonul-venitului-impozabil-pentru-care-se-da-scutire-personala-7966_1097729.html

Plafonul venitului anual impozabil obținut de către persoanele fizice se va majora de la 360 de mii până la 720 de mii de lei în vederea acordării acestora a dreptului de utilizare a scutirii personale. Prevederea se conține în proiectul de lege privind modificarea unor acte normative ce vizează politica fiscală și vamală, aprobat de Guvern. Potrivit Ministerului Finanțelor, plafonul se ajustează la ultimele realități economice, transmite IPN.

Ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu, a declarat că, în vederea menținerii forței de muncă calificate, atragerii de noi specialiști, precum și în vederea diversificării pachetului social oferit angajaților, se propune extinderea spectrului de stimulente fiscale și revizuirea categoriilor de cheltuieli suportate de către angajator în favoarea angajaților permise spre deducere în scopuri fiscale.

Astfel, vor fi permise spre deducere cheltuielile suportate de angajator pentru compensarea cheltuielilor suportate pentru servicii alternative de îngrijire a copiilor, acordarea abonamentelor de sport, cadourilor în natură, inclusiv voucherelor, cheltuieli suportate cu scopul perfecționării angajaților (team-building, training), cheltuielile aferente contractării serviciilor medicale.

Potrivit proiectului, plafonul deductibil cumulativ al plăților respective nu va depăși 15% din valoarea calculată ca diferența din fondul de retribuire a muncii total pe întreprindere determinat pentru anul curent și fondul de retribuire a muncii unor categorii de persoane (pozițiile de management).

Totodată, proiectul prevede majorarea plafonului deductibil pentru primele de asigurare facultativă de asistență medicală în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat anual de Guvern.

Proiectul urmează să fie dezbătut în Parlament.