logo

PL şi PDM nu au motive să nu voteze pentru Iurie Leancă, Arcadie Barbăroşie


https://www.ipn.md/index.php/ro/pl-si-pdm-nu-au-motive-sa-nu-voteze-pentru-iurie-leanca-arcadie-barbarosie-7978_1005229.html

Partidul Liberal şi Partidul Democrat nu ar trebui să aibă argumente pentru ca să nu voteze în Parlament Guvernul propus de candidatul liberal-democraţilor la funcţia de premier, Iurie Leancă. De această părere este analistul politic Arcadie Barbăroşie, care a declarat pentru IPN că ar trebui să fim optimişti în legătură cu votarea noului guvern.

„Totul depinde cum va negocia PLDM cu celelalte partide, cu posibilii parteneri într-o posibilă alianţă. Vom vedea ce vor declara ceilalţi parteneri. Cel puţin Mihai Ghimpu (liderul PL n.a.) nu are niciun motiv să spună că nu votează pentru Iurie Leancă”, a remarcat Arcadie Barbăroşie.

Anterior iderul liberalilor a spus că nu va vota pentru candidatul la funcţia de premier dacă acesta va fi preşedintele PLDM, Vlad Filat. „Iată, i s-a făcut pe plac, nu mai candidează Vlad Filat. La fel, şi PDM ar putea foarte bine să susţină guvernul propus de domnul Leancă”, a adăugat analistul.

Arcadie Barbăroşie este de părere că negocierile depind şi de poziţia grupului liberalilor reformatori conduşi de către Ion Hadârcă. „Acesta nu s-a declarat negativ faţă de Iurie Leancă. Teoretic, ar trebui să fim optimişti că noul guvern va fi votat”, a spus analistul.

Referindu-se la declaraţiile democraţilor precum că le va fi greu să se aşeze la masa de negocieri dacă preşedintele ţării va promulga pachetul de legi votat de liberal-democraţi împreună cu fracţiunea comuniştilor, Arcadie Barbăroşie crede că PDM era deranjat mai mult de modificările la Legea privind Curtea Constituţională.

„Eu nu văd argumente logice privind neconstituţionalitatea legilor promulgate de preşedinte. Aş vrea să văd argumentele curţii, dacă este gata să declare neconstituţionale aceste legi. De exemplu, pragul electoral majorat a fost înalt mai înainte, el era conform Constituţiei. Dacă modificările vor fi declarate neconstituţionale, am putea să ne întrebăm ce-i cu toate acele parlamente şi guverne alese cu prag înalt. Dar Mihai Ghimpu a demonstrat că poate trimite la curte sesizări sofisticate”, a concluzionat Arcadie Barbăroşie.

Marţi, 15 mai, liberal-democraţii au înaintat candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier. Liberal-democraţii îşi propun să negocieze cu fracţiunea PDM, cu grupurile parlamentare şi cu deputaţii fracţiunii PL susţinuţi de Ion Hadârcă. Vlad Filat a spus că nu se va negocia cu deputaţii PL care îl susţin de Mihai Ghimpu şi nici cu fracţiunea PCRM, care are o poziţie foarte clară – alegerile anticipate.