logo

Piotr Guțul: Moldova este un stat capturat


https://www.ipn.md/index.php/ro/piotr-gutul-moldova-este-un-stat-capturat-7967_1071583.html

Președintele Asociației Republicane Obștești „Protecția Consumatorului”, Piotr Guțul, susține că Republica Moldova este un stat capturat, din 1991 și până în zilele noastre, perioadă în care mai multe întreprinderi au fost vândute, furate sau distruse, fapt care a influențat negativ starea de lucruri în țară și veniturile pe care le au pensionarii și alte categorii vulnerabile de cetățeni.

Într-o conferință de presă la IPN, Piotr Guțul, a remarcat că prin majorarea tarifelor la apă sau la energia termică etc. se încalcă dreptul consumatorului. Activistul spune că a apelat la mai multe instanțe pentru a cere respectarea drepturilor consumatorilor, dar peste tot a fost refuzat. Piotr Guțul spune că o încălcare este și faptul că omul este pus să plătească pentru mai mult decât a consumat. Aici activistul s-a referit la diferența volumului de apă înregistrat de contorul de branșament și apometrele individuale, această diferență fiind pusă pe seama consumatorului. O soluție, în opinia sa, este ca furnizorul să instaleze, din contul său, în apartamente apometrele în care are încredere.

Vladimir Șitinin, membru al asociației, a vorbit în numele veteranilor și al pensionarilor. El a spus că este nedrept faptul că cea mai mare pensie în țară o depășește pe cea mai mică de tocmai 50 de ori. Pensia pe care o ridică mai bine de 600 de mii de pensionari este  mică și nu le ajunge pentru a plăti serviciile comunale. Iar omul mai are nevoie și de hrană, medicamente, haine, are și alte necesități. Pensionarul e nevoit să supraviețuiască din contul surselor financiare economisite pe parcursul anilor, a spus acesta.

Iluță Ion, membru al organizației, a menționat că furnizorul de agent termic ia nejustificat bani de pe locatarii cu încălzire individuală pentru țevile care trec prin casele lor pentru a face legătura cu etajele de sus și jos. Și dacă la început plata era de 5% din factura calculată la termificare , au fost perioade când a ajuns și la 20%. Activistul crede că trebuie să fie anulată legea care prevede plata pentru aceste țevi.

Un alt membru al organizației, Constantin Tabuncic, a îndemnat pensionarii să iasă la protest, „să iasă în stradă și să cere respectarea drepturilor lor”.