Pierderile legate de sistarea exportului de vinuri moldoveneşti ar putea fi compensate din creditele FMI
https://www.ipn.md/index.php/ro/pierderile-legate-de-sistarea-exportului-de-vinuri-moldovenesti-ar-putea-7966_959411.html
Creditele oferite de Fondul Monetar Internaţional (FMI), în baza Acordului semnat recent cu R. Moldova, ar putea fi utilizate şi pentru reducerea impactului negativ asupra economiei produs de sistarea exporturilor de vinuri moldoveneşti. Această declaraţie a fost făcută vineri, 19 mai, de către reprezentantul permanent al FMI la Chişinău, Johan Mathisen, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit sursei citate, FMI monitorizează îndeaproape „criza vinurilor”. „Suntem îngrijoraţi, dar, totodată, încrezători că sectorul bancar al R. Moldova la moment este puternic şi ar putea depăşi aceste probleme”. La fel, Mathisen a menţionat că, în caz de necesitate, creditele FMI ar putea atenua acest şoc economic.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, prim-ministrul Vasile Tarlev a spus că deja au fost întreprinse anumite acţiuni de natură să diminueze impactul embargoul la vinurile moldoveneşti impus de Rusia asupra ramurii, precum şi a economiei naţionale. Premierul a specificat că e vorba de acţiuni orientate spre diversificarea pieţelor de desfacere şi spre reducerea pierderilor.
În context, Tarlev a spus că acţiunile oficialilor ruşi de nimicire a vinurilor moldoveneşti cu buldozerele, transmise de posturile de televiziune, nu sunt altceva decât sunt „nişte show-ri” la care autorităţile moldovene vor reacţiona, dar argumentat. „Dorim să păstrăm relaţii de parteneriat cu Rusia şi sperăm că această situaţie va fi depăşită în scurt timp. R. Moldova nu se va dezice atât de uşor de o piaţă de desfacere ca a Federaţiei Rusă. Vom lupta pentru fiecare metru pătrat de piaţă, indiferent despre ce ţară este vorba”, a declarat premierul.
Prim-ministrul a remarcat şi aspectul pozitiv al acestei probleme - Moldova a tras anumite concluzii, fapt ce va permite economiei moldoveneşti să fie mai stabilă şi mai puţin dependentă politic şi economic de anumite ţări. Potrivit lui, RM nu are de gând să politizeze situaţia şi nu se va opune aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), cu condiţia că aceasta va respecta cerinţele organizaţiei.
Rusia a interzis comercializarea vinurilor din R. Moldova la 27 martie curent, motivând că acestea ar fi necalitative şi ar conţine substanţe dăunătoare sănătăţii.