logo

Piaţa produselor ecologice din Germania ar putea fi o soluţie pentru agricultorii moldoveni


https://www.ipn.md/index.php/ro/piata-produselor-ecologice-din-germania-ar-putea-fi-o-solutie-pentru-agricultori-7978_1015840.html

Agricultura ecologică trebuie să devină o prioritate a omenirii, iar Republica Moldova ar putea livra produsele sale ecologice în Germania, care este cea mai mare piaţă din Europa. Sugestia vine de la doctorul în ştiinţe şi profesorul universitar Ulrich Köpke, de la Institutul pentru Agricultură Ecologică din Bonn.

„În perioada 2010-2012, pe piaţa noastră s-au vândut produse în valoare de peste 7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 30% din volumul pieţei europene. Dar, Germania nu este numai un producător mare. Noi importăm foarte multe produse ecologice din întreaga lume cum ar fi, de exemplu, cartofi din Kazahstan sau mere din Argentina. Astfel, cu mare uşurinţă am putea importa şi produse bio din Moldova. Sigur, dacă ele vor corespunde cerinţelor”, a  declarat pentru IPN Ulrich  Köpke, care de mulţi ani face cercetări domeniul pieţei produselor ecologice.

Embargoul impus de Federaţia Rusă a afectat agricultura din Republica Moldova. În timp ce autorităţile de la Chişinău caută soluţii, piaţa de produse din Germania ar putea fi o soluţie de ieşire din criză, consideră profesorul de la Institutul pentru Agricultură Ecologică din Bonn. „Noi avem un potenţial mare deoarece consumatorii de aici înţeleg tot mai mult că produsele bio sunt naturale. Eu cred că produsele din Moldova la fel se vor bucura de succes”, spune doctorul Ulrich Köpke.

Leo Palm, un mic fermier din Germania, a decis cu 25 de ani în urmă să transforme ferma familiei sale din una obişnuită în una bio. Fermierul a declarat pentru IPN că, până atunci, legumele şi fructele crescute de el erau prelucrate cu pesticide şi diferite produse chimice. Fructele creşteau mari şi frumoase, dar se vindeau la un preţ mai mic. Astăzi, legumele de la această fermă cresc doar în condiţii naturale şi, chiar dacă sunt mici şi mai puţin atrăgătoare, se vând la un preţ mai mare. „Fermele bio constituie aproximativ 5% din toată agricultura Germaniei. Cu mulţi ani în urmă, noi am înţeles că nu mai putem creşte produse injectate chimic şi pe care le vindeam ieftin, de aceea am decis să mergem pe altă cale. Trăim nu departe de oraşele mari şi oamenii sunt mereu în căutare de produse ecologice”, a spus fermierul.

Leo Palm are 50 de hectare de pământ şi şi-a conceput businessul astfel încât să poată produce şi livra produse pe parcursul întregului an. Şi-a deschis şi un magazin pe lângă fermă. „Exemplul fermei noastre poate fi un exemplu pentru Moldova. De exemplu, noi începem să plantăm foarte devreme rubarbă şi sparanghel. După aceasta, sădim broccoli, fenicul, morcov, frunze de nap. Toate aceste produse le livrăm la târgurile de weekend din Bonn şi în supermarketuri. Vara deja creştem păstăi, după care plantăm Hokkaido, care creşte până toamna târziu. Iarna deja avem diferite tipuri de varză – varza albă, roşie şi verde. Aceste produse le vindem până primăvara devreme, la fel ca şi rădăcini de sparanghel. Pe urmă începem ciclu de la început”, şi-a împărtăţit experienţa fermierul.

Potrivit unui studiul realizat de cercetătorii de la Institutul pentru Agricultură Ecologică din Bonn, Germania ocupă locul întâi din Europa la importul de produse ecologice, iar volumul vânzărilor de produse bio depăşeste 7 miliarde de euro anual.

Simion Ciochină, pentru IPN din Bonn, Germania