Piaţa funciară din R. Moldova este victima reformelor eşuate, IDIS
https://www.ipn.md/index.php/ro/piata-funciara-din-r-moldova-este-victima-reformelor-esuate-idis-7966_976778.html
Viorel Chivriga, expert IDIS Viitorul, constată într-un studiu pe care îl semnează că agricultura lipseşte în Moldova pentru că există sate depopulate. Reformele din domeniul funciar sunt eşuate şi descurajează investiţiile de lungă durată, ceea ce provoacă exodul populaţiei din sectorul agricol, se menţionează în lucrarea prezentată marţi, 21 iulie, transmite Info-prim Neo.
Autorul susţine că privatizarea terenurilor agricole a fost făcută cu întârziere, netransparent, fără a respecta principiile echităţii sociale. Legislaţia părtinitoare a permis unor grupuri de interes să achiziţioneze active la preţuri derizorii şi să acapareze cele mai bune terenuri. Principalele bariere în calea dezvoltării pieţei funciare sunt clişeele că există pământ puţin, deoarece suntem un stat mic şi că solurile sunt absolut fertile.
„Suprafaţa arabilă care îi revine unui locuitor din Republica Moldova este dublă faţă de media mondială care constituie 0,26 ha pe cap de locuitor şi faţă de cea europeană — 0,23 ha pe cap de locuitor”, a menţionat Viorel Chivriga la o conferinţă de presă
Legislaţia din domeniul funciar conţine contradicţii şi imperfecţiuni, spune expertul. „Avem un număr impunător de acte care reglementează relaţiile funciare. Lipsa de corelare este mai mult decât evidentă. Astfel, sunt proprietari de terenuri agricole, destinatarii reformei funciare, care nu cunosc locul unde se află loturile agricole din proprietate. Sunt terenuri ale cărui statut rămâne incert, cum ar fi cele neincluse în Cadastrul Funciar. Cel mai grav este că anumite scăpări din legislaţie pot fi manipulate în favoarea satisfacerii intereselor de grup”, a remarcat Chivriga.
Expertul recomandă instituirea unei burse funciare, care să monitorizeze tranzacţiile din domeniu şi să compileze oportunităţile de investiţii.
Chivriga mai spune că fondul funciar rămâne în continuare unul divizat şi dezintegrat. „Consolidarea terenurilor este una de faţadă, asta deoarece mai bine de jumătate din terenuri sunt date în arendă pe un termen de până la trei ani, ceea ce descurajează investiţiile în agricultură”, explică Chivriga.
Autorul studiului recomandă modificări ale legislaţiei, cu scopul acordării dreptului investitorilor străini de a achiziţiona terenuri agricole, cu limitări care ar prevedea dreptul de a procura terenuri în zonele defavorizate, stabilite prin hotărâre de guvern.
Referitor la perspectivele de dezvoltare ale pieţei funciare, autorul constată că se întrevăd premise clare de majorare a numărului de tranzacţii comerciale. „Piaţa funciară va cunoaşte o creştere mai rapidă, datorită interesului sporit al investitorilor faţă de terenurile cu potenţial de trecere în intravilan şi de cele cu destinaţie strict agricolă”, estimează expertul. Chivriga prognozează o creştere accentuată a preţurilor la terenurile agricole, cu perspective de schimbare a destinaţiei, adiacente localităţilor care cunosc o dezvoltare economică mai pronunţată: Bălţi, Orhei, Chişinău, Ungheni, Cahul.