Piața de energie regenerabilă din Republica Moldova are un potențial extrem de mare, atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei eoliene. Este un potențial destul de mare în Moldova și pentru zona de eolian, dar și hidro. O spune Ana Nedea, director de strategie și dezvoltare de business la compania românească Simtel, lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice, transmite IPN.
Ana Nedea a menționat că Simtel este un grup care operează național și internațional. Și un prim pas în ceea ce privește internaționalizarea a fost crearea unui sediu și a unei filiale în Republica Moldova: Sistem Solar, înființată în 2022. „Ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea și tranziția Republicii Moldova la zona de energie regenerabilă. Am găsit în Republica Moldova o piață în plin proces de transformare și o dorință de schimbare destul de mare, o dinamică pe care noi ne-am dorit să o sprijinim altfel. După cum spuneam, în 2022 am deschis sediul de acolo, am extins în continuu echipa. În momentul de față avem un sediu, avem un depozit logistic, un country manager, project manager și echipă tehnică”, a declarat directoarea de strategie și dezvoltare de business Simtel într-un interviu pentru Independent news.
Ana Nedea menționează că în momentul de față Republica Moldova este dependentă energetic de țările de lângă și aceasta accentuează încă o dată nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie. „În primul rând putem contribui noi, cei de la Simtel, pentru că suntem o companie românească, putem contribui prin munca și experiența noastră, pentru că una dintre provocările cu care ne-am confruntat acolo este, probabil, conștientizarea încă insuficientă a necesității investițiilor în zona de regenerabile. Iar asta vine la pachet cu lipsa de experiență și expertiză. Or, din punctul ăsta de vedere, noi am venit cu inima deschisă și cu tot know-how-ul și expertiza noastră pentru a aduce calitate și proiecte bine executate, care să aibă o durată de viață de cel puțin 20 de ani”, a precizat reprezentanta companiei.
Întrebată despre avantajele pieței din Republica Moldova, Ana Nedea a declarat că pentru un investitor din România un aspect important este proximitatea față de România. Faptul că împărțim aceeași cultură și limbă e un atu important în ceea ce privește o comunicare eficientă. Autostrada Moldovei, care este în lucru în momentul de față, va reprezenta un pas extrem de important atât pentru Republica Moldova, dar și pentru România în ceea ce privește exporturile și va facilita practic orice fel de interacțiune dintre cele două țări. „Potențialul uman ridicat pe care l-am identificat noi acolo, oameni bine pregătiți, iar costurile în ceea ce privește resursele umane sunt reduse față de România, dacă ne gândim așa. Nu în ultimul rând, Republica Moldova este o piață în creștere”, a mai spus Ana Nedea.
Simtel este o companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice.