Piaţa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto este în continuare monopolizată, expert naţional
https://www.ipn.md/index.php/ro/piata-asigurarilor-obligatorii-de-raspundere-civila-auto-este-in-continuare-mono-7966_972967.html
Piaţa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto este în continuare monopolizată, după mai mult de un an de la intrarea în vigoare a legislaţiei în domeniu, constată expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS)„Viitorul”, Alexandru Zgardan, citat de Info-Prim Neo. Potrivit unui comunicat al IDIS, un lucru îngrijorător este şi faptul că încă nu au intrat în vigoare tarifele noi în domeniul asigurărilor, despre care s-a discutat luni în şir.
„Drepturile asiguraţilor sunt în continuare încălcate. În pofida faptului că reformele legislative întreprinse au avut ca scop ordonarea pieţei şi stabilirea unor reguli de joc clare şi transparente pentru toţi, cazurile de concurenţă neloială şi neachitare a despăgubirilor nu sunt singulare. Noua metodologie de stabilire a primelor de asigurare, deşi eficientă, relevă numeroase deficienţe la aplicarea în practică”, a spus Zdardan.
Autorul studiului constată că asigurările obligatorii cu cea mai mare pondere pe piaţa asigurărilor sunt cele de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule (23%), asigurarea în baza poliţelor internaţionale „Cartea Verde” (22%). Cota asigurării de răspundere civilă a transportatorilor faţă de călători abia atinge 1%.
În ceea ce priveşte asigurările de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule (AORCA), expertul IDIS subliniază că metodologia nouă de calcul, deşi spune pe hârtie că toţi vor avea de câştigat, ridică serioase semne de întrebare. „Limitele despăgubirilor, introduse în 2007, îmbunătăţesc situaţia asigurătorilor. Asta înseamnă că persoana asigurată nu poate pretinde acum la despăgubiri nelimitate. Există limita de 350 mii de lei pentru prejudiciul adus sănătăţii”, a spus Alexandru Zgardan, adăugând că asiguraţii nu-şi cunosc drepturile.
Asigurarea „Cartea Verde” înregistrează la rândul ei ritmuri de creştere stabile. Din patru companii care deţin licenţă de asigurare „Cartea Verde”, doar două se specializează pe acest tip. „Se întâmplă ca atât agenţii unor companii de asigurări, cât şi clienţii acestora, să agreeze eliberarea unor poliţe false, care aduc prejudicii mari ramurii.”, a mai spus Alexandru Zgardan
Seria Politici Publice reprezintă o colecţie de studii, lansată de către IDIS „Viitorul”, cu începere din iarna anului 2002, cu sprijinul LGI/OSI.