logo

Petru Rotaru: Companiile Fujikura și Coroplast nu erau printre marii contribuabili la bugetul de stat


https://www.ipn.md/index.php/ro/petru-rotaru-companiile-fujikura-si-coroplast-nu-erau-printre-7966_1105820.html

Impactul financiar al plecării companiilor Fujikura și Coroplast din Republica Moldova nu este mare, întrucât cei doi investitori nu erau printre marii plătitori de taxe și impozite. O spune ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, potrivit căruia bugetul de stat nu a avut de suferit semnificativ de pe seama plecării celor doi investitori. Mai mult, Petru Rotaru spune că oamenii care activau la cele două companii au fost rapid angajați la alte companii din zonă, care se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă, notează IPN.

Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, dă asigurări că plecarea companiilor Fujikura și Coroplast nu afectează bugetul de stat. Potrivit oficialului, cele două companii beneficiau de privilegiile Zonei Economice Libere și nu contribuiau semnificativ la bugetul de stat prin impozite și taxe.

„Oamenii de la aceste companii, care erau bine pregătiți, s-au regăsit în alte companii din zonă. Pentru că noi avem și o penurie de forță de muncă. Forța de muncă bine pregătită a fost foarte ușor absorbită de alte companii. În plus, în Zona Economică Liberă avem o scutire a impozitului pe venit sau o cotă micșorată a impozitului pe venit și dacă aceste persoane se reangajează, impactul plecării acestor companii se diminuează la maxim. Impactul nu este unul esențial pentru buget, nu erau printre marii plătitori de impozite și taxe, nu erau printre marii contribuabili, dar cu siguranță ne pare rău pentru fiecare investitor care pleacă. Aceste companii activau în zone economice libere și aveau regim preferențial. Motivul plecării este reorientarea business-ului de către compania-mamă pe alte piețe, fiind vorba în special de China”, a mai spus ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Ministrul Finanțelor spune că deși cele două companii s-au retras, Republica Moldova a devenit un spațiu investițional atractiv pentru alți investitori străini. Petru Rotaru spune că Republica Moldova nu mai este privită cu reticență de către marile companii străine.

„Chiar azi am avut o discuție cu reprezentantul Agenției de Investiții care a spus că doar săptămâna trecută doi investitori mari au venit în Republica Moldova și urmează să investească aici. Și Guvernul, și Agenția de Investiții ține pulsul ca să creăm premise pentru a stimula investițiile. Dacă în anul 2022, când a început războiul, eram într-o zonă gri, acum acea perioadă a fost depășită. Acum vedem o ușoară dezghețare, e vorba și de creditele investiționale de pe piața internă, creditele de consum, investitori”, a mai spus Petru Rotaru.

Recent, compania japoneză Fujikura și cea germană – Coroplast de la Căușeni și-au sistat activitatea în Republica Moldova. Ambele companii activau în domeniul producerii cablajelor auto. Potrivit autorităților, cei doi investitori și-au sistat activitatea din cauza lipsei comenzilor din partea unor grupuri producătoare de automobile.