logo

Petru Grecu: Mă bucur că programul-pilot a ajuns la lansare


https://www.ipn.md/index.php/ro/petru-grecu-ma-bucur-ca-programul-pilot-a-ajuns-8004_1090813.html

Programul „Startup pentru Tineri și Migranți” va deveni un instrument eficient în a-i face pe tinerii din municipiu să renunțe la intenția de a pleca peste hotare. „Programul, l-am trecut prin noi ca să vedem dacă funcționează. L-am discutat, l-am dezbătut. Mă bucur că toți tinerii văd acest program ca unul benefic și important”, a opinat Petru Grecu, directorul Centrului municipal de tineret, în cadrul dezbaterii publice „Startup pentru Tineri și Migranți”: argumente pro și contra implementării și extinderii”, care a avut loc la IPN.

Chiar dacă studiile și sondajele efectuate sub egida Centrului municipal de tineret nu au ajuns să clarifice spre care genuri de activitate înclină tinerii, Petru Grecu a relevat că „domeniile de activitate incluse în program acoperă, cu siguranță, necesitățile tinerilor. Mai cu seamă că Primăria Chișinău a înregistrat o multitudine de idei referitor la incubatoare de afaceri. Acestea urmează să fie dezvoltate”.

Vorbitorul a povestit că a făcut parte dintr-o delegație de serviciu la Valencia, Spania, unde a avut câteva întrevederi cu oameni de afaceri, inclusiv pe subiectul funcționării incubatoarelor de afaceri. „Ar fi foarte bine să aducem experiența lor frumoasă încoace, la noi. Cu siguranță, așa și se va întâmpla... Mă bucur că programul-pilot a ajuns la lansare, fiind solicitat de tineri de mai mulți ani în șir”, a relevat directorul.

Totodată , el a menționat că tinerii sunt conștienți că trebuie să participe la co-finanțarea afacerilor inițiate, că nu pot conta doar pe banii municipali. „Păi, de unde să aibă tinerii bani? Credite?”, a fost întrebarea moderatorului la care directorul Centrului de tineret a apreciat că tinerii sunt inventivi, creativi. „Ei găsesc soluție la orice provocare”, a spus panelistul, acceptând sugestia moderatorului că ar putea fi vorba despre formarea unor investiții din remitențele trimise de peste hotare.

Programul prevede acordarea unui volum de asistență prin instruire solicitanților de participare. Organizatorii prevăd consultanță pe aspecte juridice, de abilități în afaceri și alte domenii, care ar urma să fie acordată în cadrul centrelor municipale de tineret. Rețeaua lor urmează să fie extinsă și dezvoltată. „Centrele de tineret sunt spații unde tinerii învață și își dezvoltă unele competențe și abilități. Vom propune un program de instruire antreprenorială, inclusiv pe aspecte juridice. Vom tinde să fim de folos tinerilor nu numai în faza de scriere a proiectului, ci pe întreaga lui desfășurare”, a afirmat Petru Grecu.