logo

Petru Bogatu: Este penibil să protestezi împotriva unui sistem electoral


https://www.ipn.md/index.php/ro/petru-bogatu-este-penibil-sa-protestezi-impotriva-unui-sistem-electoral-7978_1035653.html

Protestele în democrație sunt justificate atunci când guvernarea trece de „linia roșie”, însă este penibil să protestezi împotriva unui sistem electoral. Declarația a fost făcută de analistul Petru Bogatu în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, referindu-se la declarația liderului PPPDA, Andrei Năstase, privind eventualele proteste ale populației în ziua votării noului sistem electoral în Parlament, transmite IPN.

Potrivit lui, în condițiile existente în Republica Moldova este penibil să îndemni lumea la proteste împotriva unui sistem de vot nou ignorând dezbaterile la care ești invitat. „Andrei Năstase și alți politicieni din opoziție refuză de luni bune dialogul cu puterea. Pentru prima oară reprezentanții guvernării insistent invită opoziția la dezbateri publice directe. De obicei, lucrurile stăteau exact pe dos”, a spus Petru Bogatu.

Decanul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova, Alexandru Solcan, a menționat că nu crede că modificarea sistemului electoral este un motiv pentru proteste. „Orice altă majoritate parlamentară poate face modificarea sistemului și după următoarele alegeri parlamentare poate fi schimbat. Nu este o tragedie și nu este un proces ireversibil”, a spus Alexandru Solcan.