logo

Peștele infestat nu prezintă pericol dacă este prelucrat corespunzător, discuții ANSA


https://www.ipn.md/index.php/ro/pestele-infestat-nu-prezinta-pericol-daca-este-prelucrat-corespunzator-7966_1069101.html

Peștele infestat nu prezintă pericol pentru sănătatea umană dacă este prelucrat corespunzător, respectiv înghețat mai mult de 24 de ore la temperatura de -18 grade sau prelucrat termic, cel puțin un minut, la +60 de grade. Totuși, este inadmisibil ca peștele infestat, indiferent de gradul de infestare, să fie distribuit în instituțiile școlare, preșcolare dar și alte instituții sociale. Opinii în acest sens au fost expuse în cadrul unei ședințe organizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, transmite IPN.

Elena Malai, director adjunct ANSA, a declarat că, în urma controalelor făcute de către inspectori la instituțiile sociale, inclusiv școlare, s-au depistat mai multe nereguli. Printre aceste este faptul că produsele se livrează și se recepționează în lipsa actelor de proveniență. Unele produse nu au eticheta corectă, iar peștele congelat are indicii organoleptici modificați când este dezghețat. Au depistate peste 250 kg de pește infestat, peste 100 de produse alimentare neconforme, dar și ouă alterate. Potrivit directorului adjunct ANSA, cel mai afectat pește este Merluciul, Heringul și Macroul. Cel frecvent vine din Spania, Norvegia și Irlanda.

Potrivit lui Ștefan Rusu, șeful Laboratorului Parazitologie şi Helmintologie la Institutul de Zoologie, parazitul care se conține în pește se numește Anisakis, iar boala care o poate provoca se numește anisakidoza, care se manifestă în special prin reacții alergice. Potrivit lui Ștefan Rusu, parazitul este rezistent la mediul salin, sensibil la temperatura scăzută și la prelucrarea termică. 90% din pește existent în natură este infestat cu acest parazit.

Specialiștii mai spun că importatorii trebuie să se asigure că peștele vine de la unități autorizate. De asemenea, să asigure trasabilitatea peștelui, iar cumpărătorii trebuie informați dacă peștele are paraziți. În cazul în care peștele are paraziți, poate fi comercializat în limita unor condiții. Acesta trebuie prelucrat, curățat, așa ca să fie eliminați paraziții.

Roman Vengher, șeful Direcţiei municipale pentru Siguranța Alimentelor din municipiul Chișinău, a recomandat importatorilor să elaboreze programe de autocontrol al peștelui, măsură care este prevăzută de lege. Roman Vengher a mai spus că cel mai des abateri se depistează în blocurile alimentare din instituțiile de învățământ unde nu se asigură manipularea corectă a produsului.

Un reprezentant al importatorilor de pește consideră că prin mediatizarea subiectului în spațiul public se încearcă a monopoliza piața peștelui. El spune că prețurile pentru devamare la importul produsului sunt mari, iar ca urmare întreprinderile întră în incapacitate de plată. Totodată, potrivit agentului economic, în nicio instituție a statului nu se respectă manipularea corectă a peștelui dacă acesta este lăsat să se altereze, iar ca urmare se dă vina pe agentul economic care a livrat produsul. Reprezentantul importatorilor mai spune că în alte țări peștele cu paraziți este certificat și comercializat, doar că nu e clar dacă aceste certificate sunt recunoscute și în Moldova.

În urma discuțiilor, Reprezentanții ANSA așteaptă de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului „normative de calitate a peștelui”. De asemenea, ANSA menționează că va revizui metoda de prelevare a probelor peștelui și a recomandat producătorilor și importatorilor să informeze consumatorii despre existența paraziților în produs.

73 de loturi de pește congelat, din 124 importate în Republica Moldova în perioada 20 august – 4 octombrie, s-au dovedit a fi infestate cu paraziți, anunța acum două săptămâni premierul Maia Sandu. Potrivit premierului, Centrul Republican de Diagnostică Veterinară nu a informat ANSA despre neregulile depistate în cadrul verificărilor de laborator, astfel că pentru loturile neconforme s-au eliberat certificate veterinare cu drept de import. Peștele a ajuns în instituțiile sociale și educaționale. Atunci ANSA a deschis o anchetă internă în care șeful Centrului Republican de Diagnostică Veterinară a fost suspendat din funcție.