logo

Peste 6000 de persoane mor în fiecare an din cauza consumului de tutun


https://www.ipn.md/index.php/ro/peste-6000-de-persoane-mor-in-fiecare-an-din-7967_1097406.html

Peste 6000 de persoane mor în fiecare an din cauza consumului de tutun, al doilea cel mai răspândit factor de risc determinant pentru bolile netransmisibile (BNT). Despre aceasta  a vorbit Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, în cadrul evenimentului dedicat Zilei mondiale fără tutun: „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”, transmite IPN.

Potrivit secretarului de stat, numărul consumatorilor de tutun în Republica Moldova rămâne încă prea mare. Potrivit unui studiu recent, trei din zece moldoveni de vârstă adultă se declară fumători actuali și mai mult de 26% consumă zilnic produsele din tutun. În ultimii ani, îngrijorarea este cauzată de creșterea folosirii produselor din tutun încălzit și al țigărilor electronice printre adolescenți. În 2029, peste 16% din tineri foloseau produse din tutun, inclusiv încălzit.

Moldova a devenit o piață de desfacere perfectă pentru profitul industriei tutunului. Acest lucru, consideră secretarul de stat, trebuie să se schimbe, într-o țară care are o perspectivă clară de aderare la UE.

Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului Republicii Moldova, a spus că anul trecut Parlamentul a întreprins mai multe măsuri pentru a reduce ponderea fumatului în Moldova, de la interzicerea aromelor pentru produsele din tutun încălzit, la aplicarea acelorași normative pentru alte produse din tutun. Deși legislația e destul de bună, spune el, partea de implementare e mai proastă, pentru asta e nevoie de un efort comun a tuturor instituțiilor. De asemenea, există o problemă de contrabandă internă, unde la piață pot fi procurate produse din tutun mai ieftine.

Alexandru Voloc, coordonator de programe de sănătate la Biroul de țară a OMS în Republica Moldova, a spus că tutunul afectează sănătatea oamenilor la nivel global. Este o pandemie recunoscută ca cea mai mare amenințare pentru sănătatea publică cu care s-a confruntat vreodată omenirea. Costul economic total al fumatului etse egal cu circa 2% din PIB la nivel global.

Republica Moldova, ca țară-parte a Convenţiei Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului și a Protocolului privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția Cadru, continuă să consolideze cadrul legislativ privind controlul tutunului.