logo

Peste 420 mln euro au ajuns în bugetul de stat pe filiera Platformei de Sprijin pentru Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/peste-420-mln-euro-au-ajuns-in-bugetul-de-7966_1094375.html

Peste 420 de milioane de euro au fost transferați în bugetul de stat după cele trei conferințe ale Platformei de Sprijin pentru Moldova. Susținerea financiară vine de la partenerii externi de dezvoltare ca să ajute Moldova să depășească situațiile de criză generate de războiul din Ucraina, transmite IPN.

Un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor precizează că în anul 2022 Republica Moldova a reușit să mobilizeze surse externe pentru sprijin bugetar direct de la partenerii de dezvoltare în valoare echivalentă a 13,72 de miliarde lei (circa 671 de milioane de euro), cu 8,64 de miliarde de lei (circa 422,9 milioane de euro) mai mult decât a fost planificat la începutul anului bugetar. Mijloace financiare suplimentare pentru sprijin bugetar în vederea atenuării crizelor au fost încasate din partea FMI – 55,1 milioane de euro și 33,2 milioane de dolari SUA, Băncii Mondiale –  101,3 milioane de euro și 9,24 de milioane de dolari, Comisiei Europene– 75,0 milioane de euro, Agenției Franceze de Dezvoltare –  75,0 milioane de euro, Guvernului Germaniei – 40,0 milioane de euro, Guvernului României –  10,49 de  milioane de euro și Guvernului Poloniei –  20 de milioane de euro.

De asemenea, în contul special deschis de Ministerul Finanțelor pentru colectarea donațiilor financiare destinate asistenței umanitare pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina a fost încasată de la donatorii externi suma echivalentă cu 199,7 milioane de lei.

Suplimentar, până la finele anului sunt preconizate intrări de mijloace financiare pentru suport bugetar nerambursabil în bugetul de stat de la Guvernul SUA – 30 de milioane de dolari și Guvernul Norvegiei –  14,0 milioane de dolari, resurse ce vor fi canalizate prin intermediul Fondului Fiduciar instituit de către Banca Mondială.

Pentru anul 2023 s-a reușit mobilizarea asistenței financiare externe pentru sprijin bugetar în valoare de 16,87 de miliarde de lei (25,6% fiind resurse nerambursabile). 160,5 milioane de euro din această sumă (circa 3,3 miliarde lei) sunt angajamente financiare anunțate în cadrul Conferinței de la Paris (21 noiembrie 2022).

În cadrul celor trei Conferințe ministeriale „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova” (București, Berlin, Paris), partenerii de dezvoltare au enunțat pentru Moldova angajamente financiare și umanitare în valoare echivalentă a circa 1,4 miliarde de euro, finanțări care urmează a fi alocate și valorificate în următorii ani.

Pe parcursul anului 2022, Republica Moldova a avut de înfruntat o serie de crize suprapuse ca urmare a efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina. Pe de o parte, o criză umanitară generată de valul de refugiați care trebuie gestionat de autoritățile de la Chișinău, pe de altă parte, o criză economică provocată de consecințele pandemiei COVID-19 și amplificată în lanț de criza energetică, presiunile inflaționiste majore, pierderea unor piețe și lanțuri de desfacere din regiune din cauza războiului, cheltuielile bugetare suplimentare pentru atenuarea efectelor crizelor asupra populației și mediului de afaceri etc., se arată în comunicatul de presă.

Având în vedere aceste condiții, în scopul susținerii eforturilor Guvernului Republicii Moldova de a depăși situațiile de criză fără precedent, concomitent cu realizarea reformelor necesare pentru modernizarea statului și consolidarea rezilienței instituțiilor sale, la inițiativa partenerilor externi de dezvoltare a fost lansată Conferința ministerială „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova”. Pe parcursul anului 2022 au fost desfășurate trei ședințe ale Platformei: la Berlin în luna aprilie, la București în luna iulie și la Paris în luna noiembrie.

Ministerul Finanțelor precizează că o parte semnificativă din suportul anunțat în cadrul „Platformei de sprijin pentru Moldova” nu este gestionat de Guvern, ci de agențiile ONU și beneficiari din sectorul privat ai diferitelor proiecte investiționale și scheme de garantare. În același timp, o parte din creditorii externi, precum BEI, BERD, Banca Mondială, CEB și-au exprimat intenția de a oferi suport pentru proiectele investiționale de infrastructură pentru următorii ani, care vor contribui la consolidarea rezilienței Republicii Moldova.