logo

Peste 38% din cetățeni nu știu pentru cine ar vota la prezidențiale, barometru iData


https://www.ipn.md/index.php/ro/peste-38-din-cetateni-nu-stiu-pentru-cine-ar-7967_1102434.html

Peste 38% din respondenții barometrului iData nu știu pentru cine ar vota la alegerile prezidențiale, care ar urma să aibă loc în această toamnă. Totodată, 5% din intervievați sigur nu ar vota, iar 3,1% nu au răspuns la această întrebare. Întrebarea a fost deschisă, iar fiecare respondent a putut nominaliza un candidat pentru care ar vota. Dintre toți politicienii, Maia Sandu, care a anunțat că va mai candida pentru un mandat prezidențial, ar acumula cele mai multe voturi.

„Este sigur că actualul președinte Maia Sandu va candida și pentru Maia Sandu ar vota 24,1%. În schimb nu este sigur cine altcineva va candida, astfel că alte 31 de persoane care au fost numite de respondenți au fost grupate într-o categorie care însumează 29,7% din totalul de respondenți. Menționez că din cei 31, cinci nu ar putea candida din cauza vârstei – nu au 40 de ani. 18 candidați ar acumula maximum 0,2%, practic fiind numiți de unul sau doi respondenți fiecare. Șapte candidați ar acumula 0,21-0,99% și doar 6 candidați au fost numiți de peste 1% respondenți”, a declarat într-o conferință de presă la IPN directorul executiv al companiei sociologice Date Inteligente, Mihai Bologan.

Respondenții au fost întrebați dacă sunt pentru sau împotriva organizării simultane a referendumului de aderare la UE și alegerilor prezidențiale. „Există foarte multe controverse pe această temă, există aspecte legale, dar ceea ce ține de opinia populației ea este puternic influențată de preferințele politice. Am făcut o corelație și se vede foarte clar cum în funcție de ce partid simpatizează o persoană, depinde cum a răspuns la această întrebare. Avem aproape 42% din populație care susține desfășurarea unui referendum de aderare la UE simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Și avem 46% care sunt împotrivă. Este o diferență, din punct de vedere statistic, semnificativă între cei care sunt împotrivă și care sunt pentru. În același timp,12 % nu au o opinie la acest subiect, ei reprezentându-i practic și pe cei care nu au o opinie politică”, explică directorul iData.

Sondajul arată că 25,5% din respondenți și-ar da votul pentru partidul de guvernământ PAS, în cazul unor alegeri parlamentare. Aproape 14% ar vota cu PSRM, iar pentru Partidul politic Șansă ar vota 13,2%. Alte formațiuni nu ar trece pragul electoral. Nu ar vota 11% din alegători, sunt indeciși 18,5%, iar circa 2% nu au răspuns. Dintre cei deciși, pentru PAS ar vota 37,2%, pentru PSRM – 20,3%, iar pentru PPȘ – 19,2%.

Participanții la studiul socio-politic au fost întrebați și despre aderarea la UE. „Deoarece noi vorbim deja despre începutul procesului de aderare la Uniunea Europeană și se așteaptă că vom  avea un referendum odată cu alegerile prezidențiale, în prezent situația cu privire la sentimentul pro-european este una stabilă, pozitivă. Mult mai mult cetățeni 56,7% ar vota chiar azi pentru aderarea la UE și doar puțin peste o treime ar vota împotrivă. 8,9% nu au o părere. Ceea ce înseamnă că un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană ar fi un succes”, a declarat Mihai Bologan.

Potrivit Barometrului, peste 39,5% din respondenți consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție corectă. 49,5% consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită. 11% nu au știut cum să răspundă la această întrebare. Din punct de vedere geografic, cetățenii din regiunea de centru a țării spre vest sunt de părere că lucrurile merg mai degrabă într-o direcție corectă. Că lucrurile merg într-o direcție greșită consideră cei de la Comrat, Edineț, Bălți, Soroca, Râșcani, Orhei, Criuleni, UTA Găgăuzia etc.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1011 persoane din 383 de localități. Perioada de culegere a datelor a fost 26-30 ianuarie, iar eroarea maximă de eșantionare este 3%.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.