Peste 37 de mii de numere de telefon au fost portate de la lansarea acestui serviciu, la 1 iulie 2013. Dintre acestea, peste 34 de mii sunt numere sunt de telefonie mobilă şi peste 3 mii – de telefonie fixă, transmite IPN cu referire la datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
Ala Baidauz, şef de direcţie din cadrul ANRCETI şi coordonator al proiectului nominalizat, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că toate cheltuielile legate de implementarea portabilităţii numerelor au fost suportate de către furnizorii reţelelor de telefonie. Dintre cei trei furnizori de telefonie mobilă, SA „Moldcell” a primit în reţeaua sa 21,9 mii de numere, SA „Orange Moldova” – peste 6,5 mii de numere şi SA „Moldtelecom” (Unite) – circa 5,7 mii de numere. În cazul telefoniei fixe, cele mai multe numere au fost portate în reţelele „Starnet” SRL – peste 1,8 mii de numere. SA „Orange Moldova” a portat 1,1 mii de numere, iar SA „Moldtelecom” - 126 de numere.
În opinia Alei Baidauz, cel mai important element în portabilitatea numerelor este nu numărul de portări, ci creşterea libertăţii de alegere a utilizatorilor de telefonie şi a puterii de negociere cu furnizorii, ceea ce îi face pe ultimii să depună eforturi suplimentare pentru a-şi păstra utilizatorii şi a atrage utilizatori noi prin oferte mai atractive la preţuri mai accesibile, factor ce maximizează beneficiile tuturor utilizatorilor de telefonie. ANRCETI va studia posibilităţile tehnice şi administrative pentru reducerea duratei maxime a procedurilor aferente portării numerelor, care în prezent este de până la 5 zile lucrătoare.
Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor finali de telefonie, care permite acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul. Prin lansarea acestuia, Republica Moldova s-a aliniat celor peste 70 de state ale lumii, inclusiv celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, unde portabilitatea funcţionează de mai mulţi ani.