logo

Peste 30% din cei care s-au înregistrat prealabil pentru votul în Rusia au votat în Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/peste-30-din-cei-care-s-au-inregistrat-prealabil-8013_1108447.html

Din numărul total al alegătorilor care s-au înregistrat prealabil pentru votul în Federația Rusă, 32% au votat, de fapt, în Republica Moldova. 70 de persoane au votat în alte țări. Datele au fost prezentate de către președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, transmite IPN.

„Din cele 8238 de înregistrări care au fost inițial în sistem, au rămas 7657, pentru că a fost perioada când pot fi anulate înregistrările. Din cele circa 7600 de înregistrări rămase, la alegeri nu au participat peste 5400 de alegători. Pur și simplu, au fost înregistrări fără să avem o participare. Și din toți alegătorii care s-au înregistrat pentru a vota în Federația Rusă, în total au participat la votare 1514 alegători, și nu doar în Federația Rusă. Chiar dacă s-au înregistrat pentru Federația Rusă, circa 70 de persoane au votat în alte țări”, a precizat șefa CEC.

Din toți alegătorii care s-au înregistrat pentru Federația Rusă, 1476 au votat la Moscova, alți 702 alegători au votat în Republica Moldova. De exemplu, 158 de alegători au votat în Găgăuzia, 70 – în Chișinău, 22 – în raionul Ungheni etc.

„Din numărul total al celor care s-au înregistrat prealabil pentru votul în Federația Rusă, 32% au votat de fapt în țară. Și noi am constatat aceste situații mai cu seamă în contextul în care am fost sesizați de mai mulți alegători că nu se regăsesc pe listele electoarele de bază. De ce? Pentru că, în conformitate cu noile modificări, persoanele care s-au înregistrat peste hotare sunt excluse din listele electorale de bază, pentru a nu dubla numărul de alegători”, a precizat Angelica Caraman.

Partidul Socialiștilor a cerut, vineri, deschiderea a cinci secții de votare pe teritoriul Federației Ruse pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, ceea ce înseamnă cu trei secții mai mult decât în primul tur.

CEC a decis inițial să deschidă cinci secții de votare în Rusia. Dar autoritățile de la Chișinău au constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot de către Ministerul Afacerilor Externe în trei secții de votare, din orașele Sankt-Petersburg, Iaroslav și Surgut. În consecință, au fost deschise doar două secții de votare în Rusia, ambele la Moscova, la care au fost expediate 10 mii de buletine de vot, câte 5 mii pentru fiecare secție. În ziua alegerilor, programul acestora a fost prelungit cu două ore, iar în spațiul public au apărut imagini în care se văd cozi imense. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a venit cu o declarație în care preciza că acestea au fost create artificial. De asemenea, s-a precizat că cele 10 mii de buletine de vot, distribuite celor două secții de votare de la Moscova, nu au fost epuizate.