logo

Peste 170 de mii de locuitori din Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă


https://www.ipn.md/index.php/ro/peste-170-de-mii-de-locuitori-din-straseni-si-calarasi-7967_1049104.html

Peste 170 mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă de calitate, urmare a construcției apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași. Pentru realizarea acestui proiect, Guvernul Germaniei a alocat 15 milioane de euro-finanțare nerambursabilă. Pentru lansarea lucrărilor de construcție a apeductului, la Guvern, a fost semnat astăzi, 5 iunie, Acordul de cooperare între autoritățile responsabile, transmite IPN.

Proiectul prevede construcția a 53 de kilometri de apeduct, care, în prima etapă, va asigura cu apă potabilă de calitate 30 de mii de locuitori ai orașelor Strășeni și Călărași. În etapa a doua, vor fi conectate și alte localități din cele două raioane, astfel încât toți cei 170 de mii de locuitori din cele două raioane vor avea acces la apă potabilă.

,,Nu există țară în lume care s-a dezvoltat și trăiește bine, neavând dezvoltată infrastructura. Și aici vorbesc despre accesul la apă, la rețelele de canalizare, drumuri și iluminat stradal”, a spus prim-ministrul, Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă al Guvernului. Premierul a mulțumit partenerilor germani pentru suportul acordat și a menționat că infrastructura și sistemele de aprovizionare cu apă reprezintă o prioritate pentru Guvern.

,,Am avut o ambiție personală de a avea un master-plan la nivel de țară, inclusiv pe aprovizionarea cu apă potabilă. În curând, documentul va fi finalizat, fapt ce ne va asigura investiții mai eficiente în acest domeniu important. Atunci când noi vom ști foarte clar ce vrem și vom avea elaborate aceste business-planuri, atunci finanțarea nu va fi o problemă”, a subliniat Pavel Filip.

Lucrările de construcție a apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași urmează să înceapă la finele anului 2020. Potrivit datelor Guvernului, în ultimii trei ani, 240 de mii de oameni au fost conectați la apă potabilă. Totodată, accesul la apă și servicii de sanitație sunt fixate și în Strategia Moldova 2030, prin care executivul s-a angajat ca până în 2030, 99% din populație să aibă acces la apă de calitate, iar 90% – la rețele de canalizare.