logo

Peste 1,4 milioane de euro pentru restaurarea cetății Tighina, acordați de UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/peste-14-milioane-de-euro-pentru-restaurarea-cetatii-7967_1086078.html

Au început lucrările de restaurare și conservare a Cetății Tighina (Bender). Costul total al lucrărilor este de peste 1,4 milioane de euro, bani oferiți prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Pe parcursul anului 2019, au fost făcute lucrări de conservare în regim de urgență. În vara anului 2020, a fost efectuată o expertiză tehnică detaliată, în baza căreia a fost elaborat proiectul pentru lucrările de restaurare și conservare din prima etapă. Acum, Cetatea Tighina (Bender), obiectiv istoric din secolul al XV-lea de importanță strategică, intră în prima etapă a lucrărilor de restaurare. Acestea vor fi efectuate în conformitate cu standardele și practicile internaționale.

„Uniunea Europeană consideră cultura esențială pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei societăți și are o puternică forță transformatoare pentru ambele maluri ale Nistrului”, menționează Janis Mažeiks, ambasador UE în Republica Moldova, citat într-un comunicat de presă.

Lucrările din etapa întâi, care se vor desfășura până în iunie 2023, presupun consolidarea tuturor zonelor și elementelor de construcție sub risc de prăbușire atât la Cetatea Superioară (citadela), cât și la Cetatea de Jos. Este planificată și conservarea completă a zidului din partea de Est a Cetății Tighina, acesta fiind într-o stare critică. Va fi efectuată conservarea și restaurarea completă a celor trei turnuri de zid, tot în zona estică a cetății cu ridicarea sau înlocuirea acoperișurilor, care vor fi reproduse întocmai versiunii originale. De asemenea, va fi modernizat sistemul de evacuare a apelor pluviale și vor fi securizate scările și pasajele de trecere.

Conservarea și restaurarea Cetății Tighina, alături de Circul din Chișinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultura restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”. Programul implementat de PNUD contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

„Acesta este unul dintre numeroasele proiecte de sprijin comunitar și de afaceri, implementate pe ambele maluri ale Nistrului în parteneriat și cu sprijinul financiar al UE. Cetatea este deja o locație preferată pentru festivaluri și evenimente culturale, la care am participat cu plăcere de mai multe ori. Este un excelent punct de întâlnire pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului – atmosferă minunată, peisaj pitoresc, fundal cultural și istoric – elemente foarte necesare pentru a uni oamenii și comunitățile”, menționează Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD Moldova.