logo

Peste 100 de plângeri pe condiţiile neadecvate de detenţie, depuse la instituţia ombudsmanului


https://www.ipn.md/index.php/ro/peste-100-de-plangeri-pe-conditiile-neadecvate-de-detentie-depuse-la-institutia--7967_1020998.html

Pe parcursul anului 2014, la instituţia ombudsmanului au fost înregistrate 23 de adresări în care s-au invocat acţiunile de tortură şi 106 plângeri privind condiţiile neadecvate de detenţie. Cele mai multe petiţii cu asemenea conţinut au fost recepţionate din penitenciarele nr. 13 din Chişinău, nr. 2 de la Lipcani şi nr.15 din Cricova. În adresări condamnaţii se referă în special la suprapopularea instituţiilor penitenciare; iluminarea insuficientă a spaţiilor de detenţie; lipsa unor condiţii minime necesare pentru igiena personală a deţinuţilor. Datele au fost prezentate marţi, 23 iunie, la o conferinţă de presă de către consultantul principal la Oficiul avocatului poporului, Gheorghe Bosîi, transmite IPN.

Printre principalele deficienţele depistate, în cadrul vizitelor de documentare, în sistemul de privaţiune de libertate se numără neasigurarea standardelor minime de detenţie prevăzute de organismele internaţionale şi de angajamentele Republicii Moldova ca ţară care a ratificat Convenţia ONU împotriva torturii. La fel, este vorba despre aplicarea agresiunii fizice faţă de condamnaţi, asistenţa judiciară necalificată, dar şi maltratarea la primele ore ale reţinerii.

O altă deficienţă este constrângerea fizică sau psihică în scopul determinării de a face declaraţii. Totodată, s-a constat lipsa condiţiilor minime necesare pentru acordarea asistenţei medicale în instituţiile subordonate poliţiei; neasigurarea în măsura cuvenită a persoanelor deţinute în penitenciare şi în organele de poliţie cu saltele, perne, lenjerie curată, haine de sezon.

Penitenciarul nr.13 din capitală rămâne a fi „campion” în dosarele cu cele mai multe condamnări la CEDO pentru condiţii inumane şi degradante – 20. Dintre cele 81 de condamnări ale Republicii Moldova la CEDO pe articolul 3 al Convenţiei pentru Drepturile Omului în 63 de cauze Curtea Europeană a condamnat ţara noastră pentru condiţii inumane şi degradante.

Conform atribuţiilor de care dispun, în anul 2014 ombudsmanii au înaintat în adresa diferitor instituţii 22 de avize cu recomandări de ameliorare a situaţiei persoanelor aflate în detenţie, precum şi 4 demersuri ce vizau propunerea de intentare a unor proceduri penale sau disciplinare faţă de persoanele cu funcţii de răspundere care au comis acte ce au condus la violarea drepturilor fundamentale ale omului.

Pentru ameliorarea situaţiei, Oficiul Avocatului Poporului a făcut mai multe recomandări Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Protecţie Sociale şi Familiei.