Peste 100 de farmacii riscă amenzi pentru nerespectarea regulilor de eliberare a medicamentelor
https://www.ipn.md/index.php/ro/peste-100-de-farmacii-risca-amenzi-pentru-nerespectarea-regulilor-de-7967_976688.html
Peste 100 de farmacii din R. Moldova, din cele peste 500 verificate, au fost documentate pentru nerespectarea regulilor de eliberare a medicamentelor. Acestea riscă amenzi în valoare de 400-600 lei. Verificările au fost efectuate în decursul lunarului „Promovarea utilizării raţionale a medicamentelor”, care s-a desfăşurat în perioada 11 mai-11 iunie, transmite Info-Prim Neo.
Ministrul Sănătăţii, Larisa Catrinici, a declarat joi, 16 iulie, la o conferinţă de presă, că printre cele mai frecvente încălcări depistate se numără: eliberarea medicamentelor fără reţetă, lipsa semnăturii medicului pe reţetă, păstrarea medicamentelor în condiţii nefavorabile.
„Medicamentele trebuie să fie inofensive, de calitate şi consumate conform normelor stabilite de medici”, a declarat Larisa Catrinici.
Acţiunea a avut ca şi scop reducerea consumului de medicamente şi reducerea numărului de cazuri de suicid cu medicamente. În primele 6 luni ale anului în curs, serviciile de urgenţă au înregistrat 116 cazuri de intoxicaţie cu medicamente, a mai spus ministrul sănătăţii.
Prim-vicedirectorul Agenţiei medicamentului, Vladimir Safta, a spus că verificările efectuate au trezit nemulţumirea unor farmacişti, medici şi chiar pacienţi.
„Farmaciştii erau nemulţumiţi că le-au scăzut vânzările din cauza faptului că s-au văzut nevoiţi să elibereze majoritatea medicamentelor în baza reţetei, iar medicii erau nemulţumiţi cu sunt impuşi să scrie aceste reţete. Pacienţii au spus că nu le convine să cumpere medicamente doar în baza prescripțiilor medicale”, a relatat Safta.
Potrivit oficialului de la Agenţia medicamentului, în ultimii ani se înregistrează o tendinţă continuă de creştere a preţurilor pentru medicamente. În primul trimestrul creşterea a fost 5,08%.
„Monitorizarea consumul de medicamente continuă şi după finisarea lunarului. Am decis că este necesară modificarea legislaţiei în domeniu, majorarea valabilităţii reţetelor prescrise”, a spus Vladimir Safta.
În R. Moldova sunt înregistrate 6 mii denumiri de medicamente, dintre care 2 mii se eliberează fără prescripţie medicală.