logo

Personalități din Moldova și-au ridicat Medalia „Centenarul Marii Uniri”


https://www.ipn.md/index.php/ro/personalitati-din-moldova-si-au-ridicat-medalia-centenarul-marii-7967_1084080.html

Personalități din Republica Moldova și-au ridicat Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, conferită de președintele României, Klaus Werner Iohannis, în martie anul curent. Ceremonia a fost organizată astăzi, 31 august, la Ambasada României din Chișinău, zi în care pe ambele maluri ale Prutului este celebrată limba română, transmite IPN.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Daniel Ioniță, a spus că evenimentul are loc la 32 de ani de la evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale și decizia istorică a locuitorilor dintre Prut și Nistru de a trece la limba română în grafie latină. „Nu greșim dacă spunem că Ziua Limbii Române, pe care o sărbătorim astăzi, s-a născut la Chișinău și este aniversată acum în toate colțurile lumii în care trăiesc românii”, a menționat ambasadorul. Evenimentul de astăzi se înscrie și în ciclul de acțiuni organizate de Ambasada României cu ocazia marcării a 30 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Moldova și a Centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău.

„Condeiul și activitatea Dumneavoastră vă recomandă cu prisosință ca promotori ai adevărului istoric, ca piloni ai păstrării fibrei identitare comune românești, ai istoriei și limbii române, a patrimoniului nostru cultural. Toate acestea vorbesc de la sine despre atașamentul Dumneavoastră față de valorile românești, care sunt și valori europene”, a menționat Daniel Ioniță.

În același timp, ambasadorul a subliniat că „prezența la Chișinău a președintelui României, de două ori în mai puțin de nouă luni, vine să consolideze relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, relații care sunt bazate pe comunitatea de limbă, istorie, cultură și spiritualitatate. România a fost și este cel mai apropiat și sincer prieten al Republicii Moldova, care și-a onorat de fiecare dată cu consecvență angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor și a acționat pentru a menține Republica Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene”.

Potrivit diplomatului român la Chișinău, „rezutatele alegerilor parlamentare din 11 iulie anul curent ne permit să privim acum cu mai multă încredere și cu mai mult optimism la perspectiva consolidării relațiilor noastre bilaterale și la evoluția Republicii Moldova pe calea sa europeană, ireversibilă, sperăm”. „Este singurul obiectiv pe care România l-a urmărit și îl urmărește consecvent în continuare și care, în opinia noastră, oferă garanții de securitate, stabilitate și prosperitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a precizat Daniel Ioniță.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost înmânată pentru efortul depus în păstrarea identității naționale și a răspândirii valorilor culturale românești, pentru implicarea în promovarea identității românești în Republica Moldova.

Muzicianul Tudor Ungureanu, distins cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, a spus că sumanul cu care este îmbrăcat la eveniment datează încă din 1918, când a avut loc Unirea Basarabiei cu România. „Și îl vom pune în cui când facem reîntregirea. Cred că ajung eu vremea să dansăm Hora Unirii”, a adăugat conducătorul Ansamblului Etnofolcloric „Ștefan Vodă”.

Distinși cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri au fost și Teodora Rotaru, medic și scriitoare, Elena Pintilei, director al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Viorica Moraru, director executiv al Complexului „Vatra Neamului”, Nicolae Botgros, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”, Alexandru Grecu, actor și regizor, președintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova, Alexandru Bantoș, redactor-șef al Revistei de cultură și știință „Limba noastră”, Vitalie Ciobanu, scriitor, ziarist, comentator la Radio „Europa Liberă”.