logo

Persoanele decedate de SIDA vor fi comemorate la 19 mai


https://www.ipn.md/index.php/ro/persoanele-decedate-de-sida-vor-fi-comemorate-la-19-mai-7967_1005306.html

Duminică, 19 mai, este marcată Ziua Internaţională de comemorare a persoanelor decedate de HIV/SIDA. Cu această ocazie, Ministerul Sănătăţii se alătură la campania Ziua Lumânărilor Aprinse, organizată la nivel mondial. Directorul Centrului SIDA, Ştefan Gheorghiţă, a declarat pentru IPN că vor fi organizate mai multe acţiuni de comemorare şi prevenire a maladiei HIV/SIDA în toată ţara.

„Vor fi organizate şedinţe şi conferinţe de presă pentru prevenirea răspândirii virusului. De asemenea, vor fi aprinse lumânări în forma unei panglici a solidarităţii şi vor fi oficiate slujbe de pomenire”, a spus Ştefan Gheorghiţă. Duminică va fi dat şi startul unei caravane auto, la care vor participa membrii Asociaţiei „Iniţiativă Pozitivă, organizaţie nonguvernamentală care militează pentru prevenirea virusului HIV. Caravana va include o coloană din 13 automobile, echipate cu simbolică tematică şi drapele, care vor parcurge traseul: Chişinău – Comrat –  Cahul – Bender – Tiraspol –  Râbniţa – Bălţi – Chişinău, staţionând în fiecare oraş cu un program de 2 zile. Participanţii vor propune oamenilor din toate zonele să treacă cel mai rapid test de depistare a viciului HIV, testul cu salivă.

„HIV/SIDA, este o problemă care trebuie să ne pună pe gânduri. Anual, se infectează şi mor foarte mulţi oameni. Aceasta se întâmplă doar pentru că nu cer ajutor la timp”, a declarat pentru IPN directorul executiv al Asociaţiei „Iniţiativă Pozitivă”, Alexandru Curaşov. Acesta a adăugat că pe 30 mai, după finalizarea caravanei, participanţii vor inaugura în grădina publică „Ştefan cel Mare” un monument arhitectural în memoria persoanelor decedate de SIDA. Acesta are forma unei bănci din piuliţe de metal, cu 1756 de şuruburi, numărul persoanelor decedate de SIDA în Republica Moldova. Potrivit datelor oficiale oferite de Ministerul Sănătăţii, în Republica Moldova sunt la evidenţă 8061 de persoane cu HIV/SIDA, iar cei mai înalţi indici ai prevalenţei se înregistrează în Bălţi, Tiraspol, Bender şi Chişinău.

Pentru prima dată, Ziua de comemorare a persoanelor care au decedat de SIDA a fosta marcată în anul 1983, în oraşul american San-Francisco. În Republica Moldova, această zi este consemnată oficial din 2002.