logo

Persoanele cu probleme de sănătate mintală, cele mai vulnerabile în sistemul penitenciar


https://www.ipn.md/index.php/ro/persoanele-cu-probleme-de-sanatate-mintala-cele-mai-vulnerabile-in-sistemul-peni-7967_1038042.html

În Republica Moldova, persoanele din sistemul de detenție se mai confruntă cu tratament inuman și degradant. Mai frecvent li se întâmplă persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Recentele cazuri cunoscute opiniei publice vin să confirme problemele existente în sistem. Constatările au fost făcute în cadrul unui eveniment organizat de către Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, în contextul audierilor, la Geneva, a Republicii Moldova de către Comitetul împotriva Torturii al Organizației Națiunilor Unite, transmite IPN.

Veaceslav Bălan, coordonator național al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, a declarat că în sistemul penitenciar sunt destul de multe probleme, însă sunt și lucruri pozitive, cum ar fi aprobarea ordinului comun de către Procuratura Generală și mai multe ministere de identificare și raportare a cazurilor de tortură. În baza acestuia, reprezentații instituțiilor respective sunt obligat să raporteze secției specializate a Procuraturii orice semne de suspiciune de tortură. Un alt lucru pozitiv este constituirea, la finele anului 2016, a noului mecanism național de prevenire a torturii.

Cât ține de aspectele problematice, acestea sunt confirmate de recentele cazuri, cum ar fi cazul tânărului Andrei Brăguța, care a murit după ce a fost bătut de alți deținuți, dar și cel al unei tinere care a decedat în Penitenciarul nr. 16, preliminar din cauza unei diagnosticări medicale incorecte. „Cazul lui Andrei Brăguța a arătat că practic nimeni dintre cei implicați în instrumentarea lui nu știa cum să interacționeze cu domnul Brăguța. S-au luat acele decizii, care într-un final au dus la decesul acestuia, ceea ce înseamnă că sistemul nu era pregătit să instrumenteze acest caz”, a menționat Veaceslav Bălan.

Dumitru Sliusarenco, avocat al Asociației Promo-LEX, a declarat că în zecile de plângeri care parvin lunar la Asociație, autorii menționează că sunt maltratați de alți deținuți, de către gardieni și chiar și de către administrația penitenciarului sau a izolatorului. De asemenea, petiționari invocă condiții inumane de detenție, lipsa ventilației, a căldurii sau chiar și a asistenței medicale. Avocatul susține că se impune crearea unui mecanism de conlucrare între autorități, pentru că reprezentanții instituțiilor penitenciare sau ai izolatoarelor nu au atribuții de a diagnostica, însă ei trebuie să fie pregătiți pentru a sesiza simptomele și pentru a putea solicita intervenția autorității competente, de exemplu serviciul medical de urgență sau reprezentanții instituții psihiatrice care ar putea interveni, iar ulterior să fie luate decizii în privința persoanei cu probleme de sănătate mentale.

Avocatul a declarat că în prezent este examinat un caz din Penitenciarul nr. 13, unde persoana diagnosticată cu schizofrenie a fost supusă tratamentelor inumane. Bărbatul a fost violat, fiind plasat într-o celulă cu deținuți agresivi. În prezent se află într-o instituție psihiatrică.

În cadrul evenimentului a fost difuzată sesiunea de audiere de la Geneva a Republicii Moldova privind implementarea Convenției împotriva torturii.