Persoanele cu dizabilităţi din Republica Moldova se confruntă cu dificultăţi de la moderate până la severe la utilizarea transportului public, arată datele unui studiu realizat de ONU în Moldova şi două organizaţii neguvernamentale. Cercetarea denotă că punctele periculoase de traversare a drumului, transportul public supraaglomerat şi drumurile proaste sunt deosebit de riscante pentru persoanele cu dizabilităţi. La fel, studiul arată că persoanele cu cerinţe speciale au raportat probleme de mobilitate, care au împiedicat participarea lor deplină la viaţa socială şi economică, transmite IPN.
Potrivit studiului, jumătate dintre persoanele intervievate consideră că mobilitatea redusă afectează atitudinea celorlalţi faţă de ei şi aproape o treime consideră că acest lucru a afectat oportunităţile lor de viaţă. Totodată, o treime dintre respondenţi au raportat dificultăţi în timp ce se deplasau către locul de muncă. Fiecare a doua persoană intervievată a descris călătoriile către şcoală sau universitate ca fiind periculoase. Fiecare al cincilea respondent întâlneşte dificultăţi de transport când vrea să meargă la doctor.
Totodată, aproape jumătate dintre participanţii la sondaj au remarcat probleme atunci când călătoresc în alte oraşe, iar 16% dintre respondenţi nu călătoresc deloc. De asemenea, traversarea drumului este îngrijorătoare pentru 40% dintre persoanele intervievate.
Studiul a fost prezentat joi, 21 aprilie, de asociaţiile obşteşti Automobil Club din Moldova şi Alianţa de Est pentru Transport Sigur şi Durabil. „Asigurarea unei mobilităţii accesibile şi reducerea riscului rutier pentru grupurile vulnerabile este o provocare pentru toate ţările. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut în Moldova pentru a asigura persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea de a călători mai uşor şi în condiţii de siguranţă. Toţi moldovenii ar trebui să poată să îşi folosească talentele pe deplin – beneficiind de viaţa economică şi culturală a Republicii Moldova”, a declarat Emma MacLennan, director general, EASST.
Coordonatoarea rezidentă ONU şi Reprezentanta rezidentă PNUD, Dafina Gercheva, a afirmat că ONU este ferm angajată într-o abordare bazată pe drepturile omului pentru dezvoltarea infrastructurii şi urbanizare. „Împreună cu partenerii noştri din Guvern, societatea civilă, sectorul privat şi a comunităţii internaţionale, vom continua eforturile noastre spre obiectivul de a face serviciile de infrastructură şi de transport în Moldova sigure şi accesibile tuturor”, a notat Dafina Gercheva.
Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj de opinie publică la care au participat o sută de persoane cu dizabilităţi. Sondajul a fost realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova şi mai multe organizaţii neguvernamentale.